Кои са най-замърсените предмети в ежедневието ни

Бактерии по телефонаВредните микроорганизми се намират навсякъде, което е небезизвестен факт, но наясно ли сте че по дамската чанта например се съдържа същото число бактерии, което се среща по тротоара. Грешката, която редовно допускаме, е че поставяме чантите си върху повърхности, на които слагаме и храната си, а това може да доведе до опасно размножаване на бактериите и пренасянето им върху консумираните продукти. Извън полезрението ни обаче не трябва да остават и други предмети и повърхности. Кои от тях задържат най-много вредни микроорганизми и как можем да се предпазим от неприятна инфекция?

1. Чанти, куфарчета...
Микробите, включително и салмонелата, попадат върху чантата или куфарчето при ежедневните дейности, които извършваме като предвиждане с транспорт, поставяне на тротоар, под масата или друго място в ресторанта. На повърхността им те попадат посредством мръсни субстанции, които се прикрепят за тях – мазнини, остатъци от храна, прах, кал и други. Специалистите съветват да се избягва поставянето на дамската чанта или куфарчето върху масата за хранене или места, предназначени за съхраняване на продуктите, за да се избегне пренасянето им на трапезата. Препоръчително е и всеки месец външните и вътрешните им повърхности да се почистват старателно с подходящи дезинфекциращи препарати.

2. Колата
20% от случаите на белодробна инфекция се причиняват от застоялата вода за чистачките, са данните на Британската агенция за защита на здравето. Оказва се, че при проверката на 250-те автомобила, в повечето от тях се намира 330 000 пъти повече бактерии отколкото върху тоалетната чиния!
Само 2% от шофьорите почистват вътрешното пространство в автомобилите си всяка седмица, показва изследването на агенцията, а почистване с вакуум се извършва само от една трета от шофьорите повече от два пъти годишно.

3. Четката за зъби
Вируси, включително грипни и херпес симплекс, се задържат върху четката за зъби за повече от една седмица, което може да доведе до повторно развитие на инфекцията при притежателя й. Неприятното е, че вирусите са в състояние да се прехвърлят от една четка на друга, когато се намират в допир, пояснява д-р Стефен Дунне, консултант към Института по дентална медицита „Свети Томас“ в Обединеното Кралство. Споделянето на четката за зъби води до 50% вероятност от предаване на вредни микроорганизми между използващите я, включително и на вирусите на хепатит В. За да не си вредим сами, експертите препоръчват четката да се сменя не на три месеца веднъж, а всеки месец.

бактерии

4. Гримът

До 72 часа попадналите в грима микроорганизми се размножават до степен, в която нанасянето му върху лицето може да причини инфекция. Бактериите се развиват при влажни условия, затова избягвайте да държите грима си близо до мивката. Препоръчително е и да избягвате поставянето на спирала за очи в движение, тъй като с нея лесно може да нараните роговицата, което при наличието на бактерии в консистенцията й може да доведе до инфекция.
Не бива да се пренебрегва съветът козметиката да се подновява на определен интервал от време. Спиралата за очи, например, се ползва до 6 месеца след отварянето й. Срокът за почистващите лосиони, фон дьо тен и овлажнители за лице е осем месеца, за пудрата, червилото и гланца за устни – до една година, а моливите за устни трябва да се изхвърлят на 18-ия месец.

5. Сешоарите за ръце
Въздухът, който затоплят сешоарите, е който дишаме, т.е. в него се съдържат бактерии и вируси. В действителност струята от машината разпръсква тези вредни микроорганизми по ръцете и помещението. Допълнително топлината създава благоприятни условия за виталността им. Попадайки върху кожата ни те са напълно готови да действат...
 
6. Мобилният телефон
Бактериите, които се намират на мобилните телефони са повече от тези на тоалетната чиния, от изтривалката за крака или от дръжката на вратата.

Специалисти твърдят, че топлината, която генерира телефонът създава благоприятна среда за развитие на всички бактерии, които се намират по кожата ни и попадат върху него. В тази група влиза златистият стафилокок Staphylococcus aureus, който причинява едни от най-тежките инфекции. Попаднал на кожата на лицето може да предизвика тежко акне, както и да стане причина за други кожни проблеми като пъпки, циреи и заболявания като пневмония, менингит и др.
 
7. Банкоматите
Банкоматите са апарати, до които ежедневно се допират хиляди хора и рядко се поддържат чисти. Грипните вирусите могат да живеят върху даден предмет 24 часа, включително и върху машината за пари. Някои бактерии като метицилин-резистентния стафилокок ауреус и клостридиум дифициле могат да оцелеят върху повърхността и цял месец. Ето защо е препоръчително, не само когато пипате банкноти, но и банкомат, да измивате грижливо ръцете си.
 
8. Душът
Почти при една трета от домакинствата по душовете се развива микобактериум авиум, микроорганизъм, който може да доведе до тежки белодробни заболявания като туберкулоза. За да се предпазите от тях, специалистите съветват преди да застанете под душа, да оставите водата да тече за половин минута.

Коментари