Как да избегнем опасният химикал Бисфенол А

продукти съдържащи бисфенол АБисфенол А е промишлен химикал, широко използван при производството на пластмасови изделия, като детски бутилки, играчки, опаковки за храни и напитки. Много изследвания досега са открили зависимост между Бисфенол А и сериозни здравословни проблеми при хората. Според резултатите от различни изследвания Бисфенол А е отговорен за заболявания на сърцето, черния дроб, диабет, неправилно развитие на мозъка и хормоналната система при децата.

През 2007г. работна екологична група наема независима лаборатория, за да изследва съдържанието на Бисфенол А в различни опаковани храни и напитки, които са широко разпространени. При проучването е открито, че количеството на Бисфенол А в опакованите храни варира в широки граници. В пилешките супи, адаптираното мляко и консервираните равиоли са открити най-високите нива на Бисфенол А, докато в кондензираното мляко, безалкохолните напитки и консервираните плодове са открити много ниски нива.

Широкото използване на Бисфенол А ни сблъсква с него всеки ден, в най-различни продукти, които е невъзможно напълно да ликвидираме от ежедневието си. Все пак има начини да ограничим до минимум излагането си на този химикал, чрез следването на няколко лесни за прилагане предпазни мерки.

Яжте по-малко консервирани храни

Най-лесният начин да намалите приема на Бисфенол А е да спрете да ограничите тези храни, които са били в контакт с химикала. Яжте свежи или замразени плодове и зеленчуци, които освен, че ще ви предпазят от химикала, съдържат повече хранителни вещества, по-малко консерванти и са с по-добър вкус.

Предпочитайте продукти в картонени или стъклени опаковки пред тези в метални и пластмасови

Силно киселинните храни, като доматеното пюре, извличат много повече Бисфенол А от вътрешното покритие на консервните кутии и затова е много по-добре да изберете марка, която използва стъклени буркани. Супите, соковете и другите храни и напитки, пакетирани в картонени опаковки, в които за изолация е използван алуминий и полиетилен,(маркирани с код 2 от маркировката за рециклиране, са доста по-безопасни отколкото тези, при които за изолация е използвана пластмаса, съдържаща Бисфенол А.

Не поставяйте в микровълнова фурна поливъглеродните пластмасови съдове за храна.

Веригата на полицикличните въглеводороди, които се използват за опаковане на повечето полуфабрикати, могат да се разрушат при висока температура и при този процес да отделят Бисфенол А. Въпреки че производителите не са задължени да описват дали продукта съдържа Бисфенол А, вие може да разберете като видите кода за рециклиране на опаковката. Ако кодът е 7, то опаковката съдържа Бисфенол А.

Избирайте безалкохолни напитки в пластмасови или стъклени бутилки.

Консервираните сокове и газирани напитки често съдържат Бисфенол А, осбено ако при производството за изолация е използвана пластмаса, съдържаща Бисфенол А. Стъклените и пластмасови бутилки са по-безопасния избор. За бутилка с питейна вода, която използваме вкъщи или навън - неръждаемата стомана е най-добрият вариант. Но все пак трябва да знаете, че повечето пластмасови бутилки, които са подходящи за рециклиране, не съдържат Бисфенол А. Тези, които със сигурност съдържат Бисфенол А са маркирани с код за рециклиране 7.

Не изпозлвайте съдове, които потенциално съдържат Бисфенол А, за горещи храни и напитки.

За горещи храни и напитки винаги използвайте стъклени, порцеланови или стоманени съдове без покритие от вътрешната страна на съда.

Използвайте бебешки бутилки и съдове, които не съдържат Бисфенол А

Вече много производители произвеждат бебешки бутилки и съдове без съдържание на Бисфенол А. Най-лесният начин да го разберете е: твърдите и чисти, след многократна употреба бебешки съдове, съдържат Бисфенол А; меките, които лесно се зацапват - не съдържат вредния химикал.

Използвайте за детето си адаптирано мляко на прах, а не предварително подготвена течност

Според резултатите от цитираното в началото на статията проучване, съдържанието на Бисфенол А в течните млека е по-високо, отколкото в сухите.

Бъдете постоянни, без да си поставяте непостижими цели

Намаляването на консервираните храни и напитки, които употребявате ще доведат до намаляване на поетото от организма ви количество Бисфенол А. Все пак не е необходимо изцяло да ги изхвърлите от менюто си, което ще коства доста повече усилия и вероятно скоро ще спрете да се ограничавате.Автор: Петър Петров, източник: ecomedia.bg

Коментари