Закон за Майката Земя

Закон за Майката ЗемяСпоред първия по рода си законодателен акт, който се подготвя да бъде приет от боливийския парламент, нашата планета ще получи собствени права, носещи екологичен характер. Наистина, не е много ясно как точно този закон ще се прилага на практика.

През 2009 г. новата конституция на Боливия подчерта държавната поддръжка към култа Пачамама (към Майката Земя), разпространен сред индианците кечуа, като символ на единението на човека с природата. Продължение на тази политика се явява документ, озаглавен „Ley de Derechos de la Madre Tierra“ („Закон за Майката Земя“). Той предоставя на биосферата (и конкретно на дивата природа) 11 права, включващи правото на живот и съществуване, на осъществяване на жизнените цикли без човешко вмешателство, на чиста вода и въздух, на защита от замърсяване и поддържане на баланса.

Може би най-забележително е правото на съхранение на клетъчните структури в първоначалния им вид. Какво може да означава това? Забрана или жестоки ограничения на генното инженерство. Така или иначе, в не особено богатата Боливия това научно направление и без това не е твърде процъфтяващо.

А ето това право – на „свобода от големи проекти в сферата на инфраструктурата и развитието, които влияят на баланса на екосистемите и районите на обитаване на коренните жители“ може да има сериозни последствия. Става дума преди всичко за нови проекти в дърводобивната промишленост, които държавата се стреми на ограничава. Обаче този отрасъл формира около една трета от брутния вътрешен продукт и не е в интерес на правителството.

В момента документът се разглежда в парламента и повечето депутати се обявяват в негова поддръжка. Предлага се също да се учреди длъжността омбудсман, който ще следи за спазването на правата на Земята, а също да бъде учредено отделно министерство, координиращо тази дейност. За свързаните с това юридически процедури и санкции засега нищо не се съобщава.

Впрочем, според конституцията на друга латиноамериканска страна – Еквадор, природата също има право на съществуване, съхраняване, осъществяване на земните цикли и други биологични процеси, но засега тук няма съответстващ закон.

 

източник: saprotiva.org

Коментари