Нетленен лама с туптящо сърце

Обновена в 12:17 на 12/06/2013 г.

човек в поза лотосТози феномен за науката и откровение, даващо упование за вярващите, предизвика много размисли. Дали има живот след смъртта, еднозначно не може да се отговори и самото нетленно тяло на Хамбо Лама Даши-Доржо Итигелов, както го титулуват според будизма, не дава отговор, понеже едва доловимо, но сърцето му тупти, пише chudesa.net.

Изследванията на учените, направени прецизно, констатират, че жизнените функции са запазени в известна степен. Категорично мнение жив ли е ламата или не, специалистите не искат да дадат, поне засега, защото определено нищо не се вмества в общоприетите критерии за живот.

Познато е състоянието на анабиоза, в което изпадат микроорганизмите. Те могат да се събудят за живот след хиляди години, замръзнали сред ледовете. Подобна е и летаргията при мечките и други живи същества. Учените си правят експерименти, замразявайки хора, с надеждата, че някой някога ще има възможност да ги върне към живот.

Лама Итигелов обаче го прави без скъпите апарати, единствено с волята на мисълта. Удивителни са неговите прозрения. Той точно определя кога тялото му да бъде извадено от земята, след трусовете на войни и терор, засегнали руската страна. Според последователите на неговата вяра, той се завръща сега, за да докаже нещо на света и то е, че човешкото тяло и дух са много по-силни, отколкото предполагаме. Просто е необходимо да насочим мисълта си в правилната посока и да вършим добро, за да получим добро. А енергията, нужна за това, е в пространството и трябва да се научим да даваме, за да я получаваме. Всъщност, основната идея на всички религии по света е такава.

Може би все още не сме дорасли, за да познаем силата на човешкия дух, коментират мнозина. Болни мозъци веднага ще поискат армия от послушни войни, с вечни тела, не усещащи болка, глад и студ.

лама в одежди

Едва ли такова послание е искал да ни предаде Хамбо лама Итигелов. Знанието може да бъде опасно в ръцете на неразумните и с нетленността на своето тяло, в което сърцето бавно тупти, мъдрият човек иска да ни предизвика да се замислим върху бъдещето си.

 

Допълнителна информация:

ХАМБО ЛАМА ДАШИ ДОРЖО ИТИГЕЛОВ

XII Пандито Хамбо Лама (светско име Даша-Доржо Итигелов) е роден през 1852 г. През 1911 г. е избран за XII Пандито Хамбо Лама - глава на всички будисти в Русия. През 1917 г. той се отказва от поста Хамбо Лама и умира през 1927 г.

Той сам избира момента на кончината си. Преди да се пресели в отвъдното, изпълнява специален ритуал: събира част от най-добрите си ученици, сяда в йогиската поза "лотос" и ги призовава да четат молитвата "Благопожелание за покойника", докато медитира, преди да умре. Учениците се стъписват: как ще произнасяме слова, предназначени за мъртвец?! Тогава Итигелов сам казва молитвата и след половин час вече е на оня свят. Предния ден обаче оставя на младите си последователи собственоръчно написан документ, в който съобщава, че ще пребивава в отвъдното едно хилядолетие и желае да го ексхумират след 75 години, за да се убедят, че все още е жив.

На 18.09.2002 г. саркофагът с тленните останки на Итигелов е отворен в присъствието на представители на руското будистко духовенство, лекари, двама експерти по съдебна медицина, фотограф и нотариус. Всеобщо удивление предизвиква фактът, че тялото в него е непокътнато въпреки необратимостта на времето, въпреки биологичните, физичните и химичните закони. Итигелов все още е в позата "лотос". 
Учените установяват, че кожата, косата и ноктите му по нищо не се различават от тези на живите хора, ставите са подвижни, не се забелязва гниене на тъканите очните ябълки са на местата си. Спектралният анализ показва, че тъканите на организма му са досущ като на човеците, обитаващи грешния свят.
"Когато отвориха саркофага на ламата, от него се разнесе много приятна миризма, един колега се престраши да докосне лявата ръка на мъртвеца и каза, че тя е топла", 
обяснява проф. д-р Галина Ершова, преподавателка в Руския държавен хуманитарен университет. В продължение на пет години специалисти от всички кътчета на Земята посещават будисткия манастир Иволгин, където се намира "покойникът" Итигелов. Важна подробност: стаята, където той все още седи в позата "лотос", е съвсем обикновена, в нея липсва каквато и да било херметизация, температурата е 18 градуса. Всички експерти, изследвали ламата, са единодушни: той се различава от нас само по два параметъра - кръвта му не е течна, а желеобразна, и мозъчната дейност е замряла. 
Ламата се поти, понякога отваря очи и после ги затваря пак.

Проф. Борис Болшаков, д-р на техническите науки и завеждащ катедра в университета "Дубна", също изследва "трупа" на Итигелов. "Изобретих уред, подобен на махало, ако той се върти по посока на часовниковата стрелка, става дума за жив организъм, ако се движи в обратната посока, имаме работа с покойник, а ако се люшка ту в едната, ту в другата посока, организмът е в преходно състояние, т.е. намира се на границата между живота и смъртта", пояснява той и допълва, че когато поднесъл уреда към главата на ламата, той започнал да се мята насам-натам. Акад. Сергей Курсакин от Института по физика на живите организми и неговият екип също обследват феномена Итигелов.

"Тялото на ламата изпуска топлина, установихме дължината на вълната и честотата на електромагнитното му излъчване, констатирахме, че липсват сърдечни тонове, но хипоталамусът, отговарящ за дейността на сърцето, функционира нормално, а кръвното налягане е 80 на 30.", споделя ученият. Проф. Николай Давидович от московския Институт по биофизика разказва, че в продължение на шест месеца негови сътрудници измервали телесното тегло на Итигелов веднъж на три денонощия. "Те установиха, че то е между 39 и 41 кг", уточнява той. Доказано е, че от време на време "мъртвецът" излъчва мощни електромагнитни импулси. Будистът, който стои неотлъчно до него, твърди, че "...някаква сила ме удря в гърдите, все едно съм поразен от токов удар." Той съобщава на френски физици, изследващи Итигелов, че по време на сън или медитация непосредствено след "токовия удар" често имал видения, чието съдържание обаче не желае да коментира. Според мнозина учени ексхумираният лама е в анабиоза - състояние на организма, характеризиращо се с почти пълно, но обратимо прекратяване на жизнените функции. Обаче има едно "но": Защо тялото му, което съдържа определено количество вода, се е съхранило толкова добре в продължение на 79 години?! Според законите на биологията и физиката, пребивавайки близо осем десетилетия в саркофаг, то би трябвало да се превърне в мумия, водата в него би трябвало да се е изпарила! Но такова нещо не се наблюдава.
не може да отговори на този въпрос. Изследванията на феномена Итигелов

йога

По време на конференцията индийският експерт Джампа Сандепа е изразил мнението, че Итигелов продължава да се намира и до днес в състояние на дълбока медитация и посочи примери от будизма, когато йоги са достигали подобно състояние. Дагма Лама Очиров в своя доклад посочва, че вероятно Итигелов е достигнал висшето състояние в будизма, свързано с осъзнаване на пустотата. Възможно е според други специалисти Хамбо Лама да е достигнал състояние самадхи, при което у човека рязко се съкращава честотата на дишането, сърцебиенето и обмяната на веществата. Съгласно учението на йога,

при самадхи съзнанието на човека функционира,

но не се проявява във форма на чувствено и логическо мислене, тоест той най-накрая се е освободил от тях. Достигналият това състояние може произволно да регулира жизнените си процеси. Освен феномена нетление на конференцията е обсъдено духовното наследство на Хамбо Лама Итигелов. неговите пророчества, както и някои философски аспекти на будизма.

източник: www.petel.bg

 

Коментари