Как да запазим зрението си

Как да запазим зрението сиДоброто зрение много често е въпрос на наследственост, но както всичко друго в нашето тяло, то също се влияе от начина ни на живот и вниманието, което му отделяме. Информацията, която човек получава и възприема, е 90% зрителна. Т.е. това е един от най-съществените фактори за пълноценен живот. Има някои правила, които трябва да спазваме, ако искаме да запазим зрението си по-добро за по-дълго време.

Спете достатъчно и пълноценно, по-възможност в спокойна атмосфера, на тъмно, с дръпнати завеси и на тихо. Осигурявайте си 7–8 часа здравословен сън, който е важен не само за зрението ви, а за състоянието на цялото тяло.

Ако работите твърде дълго време пред монитор, непременно си осигурете защитни очила. Препоръчителното време, което да прекарвате пред екран, е максимум 2 часа. Повечето офис служители прекарват минимум 8 часа и още поне 2–3 часа вечер пред личния си компютър или телевизора. Това категорично не е здравословно за зрението и неминуемо води до влошаването му. Стремете се свободното ви време да не е пред монитора, да почивате пълноценно и когато работите, да ползвате очила. Гледайте всеки половин-един час да правите почивка за няколко минути. Ставайте от мястото си или гледайте в друга посока.

Правете гимнастика за очи. По няколко пъти дневно отделяйте време за упражнения за зрението. Взирайте се първо в отдалечен предмет, после премествайте погледа върху близка точка, после отново върху далечната и така по 2–3 секунди поне няколко минути на ден.

Храненето е факторът, който зависи от нас и е с най-голямо значение за нашето здраве. Доброто зрение не прави изключение и може да бъде повлияно в доста широки граници посредством добро и целенасочено хранене. Храните могат да бъдат разделени в няколко групи в зависимост от полезната си активна съставка.

Храни с високо съдържание на лутеин и зеаксантин – това са предимно зеленчуци: боровинки, спанак, зеле, тиквички, царевица, броколи, брюкселско зеле, марули, зелен боб, шамфъстък, авокадо, яйца.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини – риба, орехи и други ядки. Мастните киселини предотвратяват запушването на артериите и значително намаляват вероятността от проблеми със зрението с напредване на възрастта.

Храни, богати на антиоксиданти – витамини А, С, Е. Разнообразното хранене ви доставя достатъчно количество от тези витамини, но ако живеете на място с по-студен климат, където сезонните зеленчуци са малко или просто нямате навика да хапвате от тях, препоръчваме ви да включите хранителна добавка в менюто си. Има добавки с точно такава комбинация, които биха ви осигурили нужните дози витамини.

Важно е да знаете, че консумацията на храни, богати на витамин А, е добре да става в комбинация със зехтин, сметана, олио, тъй като витамин А е мастноразтворим витамин и се усвоява по-добре по този начин. Например, ако хапвате салата от моркови, не забравяйте да й сложите малко зехтин.

Коментари