Аспиринът е нож с две остриета

аспиринСтатистиката сочи, че всяка година се употребяват около 80 милиарда таблетки от най-масовото лекарство в света - аспирина. Пием го при простуда, махмурлук, за предпазване от сърдечносъдови заболявания и пр., и пр.

Аспиринът е открит в началото на 20-век. От тогава аспиринът се използва масово. Достъпен е до всички и се продава без рецепти в аптеките. Даже се използва и в приготвяне на трушиите.

Но дали е толкова безвреден колкото си мислят хората?

Последните изследвания показват, че аспиринът е ВРЕДЕН ЗА ДЕЦА ДО 12 ГОДИНИ: Не се препоръчва даването на аспирин на малки деца, за понижаване на температурата, тъй като макар и рядко, може да възникне една много опасна форма на бъбречна недостатъчност - синдром на Рей.

С аспирина трябва да внимават хората с язви, хроничен гастрит, хората с нарушено кръвообръщение.

Аспиринът е противопоказен и при жени с нарушен менструален цикъл.

Напоследък се разпространява истинска безумица за произхода на аспирина. Счита се, че след като съществува от над 100 години аспиринът има растителен произход. Това съвсем не е така, аспиринът е химичен препарат със сложна технология на производство.

Друго твърдение е, че вземайки  веднъж или два пъти на ден хапчето аспитин то ни предпазва от инфаркти и сърдечносъдови заболявания. Това съвсем не е така, даже прекалената употреба на аспирин може да доведе до интоксикация.

Учените са установили, че в ограничено количество салициловата киселина, която е в резултат от разпада на аспирина в  организма, се свързва с белтъчините в кръвта. Но при продължително използване на аспирин, той частично се намира в свободно състояние и може да отрови организма.  Поемането на големи дози аспирин може да доведе до нарушение работата на черния дроб.

Хроничното отравяне /редовното употребяване на аспирин/ се развива много бавно и води до звън в ушите и глухота.

аспирин

• Стоматолозите - не го дъвчете! Дори слагането на отчупено хапе аспирин в дупката на зъба /за да спре да ви боли/ може да ви навлече куп проблеми.

Аспиринът е химичен препарат!  Аспиринът е ацетил-салицилова киселина, способна да предизвика изгаряния на лигавицата, на венците, на стомаха, уврежда черния дроб!

• Кардиолозите - предписват го в минимални количества.

Милиони хора го пият профилактично срещу запушване на кръвоносните съдове, инфаркт и сърдечен пристъп, тъй като той разрежда кръвта и съответно понижава риска от възникването на тромби.

Разбира се, това трябва да се прави само по предписанието на лекар, спазвайки определената доза.

• Офталмолозите: самолечението може да причини слепота.

Вече споменахме за способността на аспирина да разрежда кръвта, а това може да доведе до кръвоизлив в очите при тези, които го приемат редовно.

Кръвоизливът може да доведе както до понижаване на зрението, така и до пълна слепота.

И все пак - аспиринът е безопасен за повечето от хората, ако се спазва дозировката (може да я намерите в инструкциите на опаковката).

НЕ ПОЛЗВАЙТЕ АСПИРИН ПРЕДИ КОНСУЛТАЦИЯ С ЛЕКАР!

Коментари