Над 24500 химикала във водата от пластмасови бутилки

Обновена в 09:55 на 31/12/2013 г.

Германски изследователи са открили близо 25 000 химикала в една пластмасова бутилка с вода, някои от които действат като мощни медикаменти в тялото ни.

Авторите на изследването са купили 18 различни проби вода в пластмасова бутилка от търговската мрежа във Франция, Италия и Германия. Използвайки различни методи за химичен анализ, те тествали водата от бутилките за нейната способност да взаимодейства в организма с рецепторите на естроген и андроген (тестостерон и друг мъжки репродуктивен хормон).

Изследователите сравнили данните с тези при пиене на чешмяна вода и резултатите били зашеметяващи.

По-голямата част от тестваните бутилирани води въздействали на хормонални рецептори, като в някои от случаите въздействието на андрогена било като при прием на лекарството Flutamide, което обикновено се предписва на хора, страдащи от рак на простатата.

Чешмяната вода не прeдизвиква никаква допълнителна естрогенна или андрогенна активност.

За втората част на изследването, учените изследвали кои химични вещества в пластмасова бутилка вода причиняват репродуктивни хормонални смущения. Те са използвали друга форма на химически анализ и открили, че водата в пластмасова бутилка съдържала 24 520 различни химикали. Хормонално най-активни били класове химични вещества, наречени малеати и фумарати, които се използват за производството на формата на пластмасови смоли, съдържащи се в пластмасовите бутилки за вода.

Самото присъствие на тези химични вещества не означава, че консумацията на вода от пластмасова бутилка ще доведе до сериозни дълготрайни проблеми, но това е обезпокоително.

Хормонално активните химикали, обикновено причиняващи ендокринни смущения, са известни с нарушения на репродуктивното развитието на децата, но повече изследвания установяват, че те могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, диабет и безплодие сред възрастните.

чаша с вода

Брус Блумберг, фармацевт от Университета на Калифорния – Ървайн , казва пред Британското кралско общество на химиците, че “е малко рано да се правят каквито и да било сериозни изводи за това дали са пагубни тези химикали за човешкото здраве", но добавя: "Сигурно е, че те не са от полза".

Съветът е водата да се съхранява в стъклена бутилка или манерка от неръждаема стомана.

източник: www.vesti.bg

Коментари