Факти за пастьоризираното прясно мляко

млякоПътят от здравословното прясно мляко до млечните продукти, източник на алергени и канцерогени, започва с модерното хранене на кравите за целите на масовото производство. Свободното пасене на трева се замества с храненето на животните в затворени пространства с непривична за тях храна – най-често на соева или царевична основа.

Съвременните методи за развъждане водят до прекомерното разрастване на хипофизната жлеза на кравата, за да произвежда три пъти по-голямо количество мляко, отколкото обикновената „старомодна” крава.

Съвсем естествено, отглеждани по такъв неестествен и насилствен начин, животните не могат да останат здрави, ако не им бъдат давани антибиотици.

Полученото от тях мляко се подлага на пастьоризация – процес, при който млякото се загрява до 71-72 градуса за кратко време с цел да се унищожат патогенните организми в него. В процеса на пастьоризация всички ценни ензими в млякото биват разрушени (лактазата, нужна за усвояването на лактозата; галактазата - за усвояването на галактозата; фосфатазата, необходима за усвояването на калция).

Буквално още десетки други безценни ензими се унищожават при пастьоризирането на млякото, което го прави трудно за смилане. Човешкият панкреас невинаги е в състояние на произвежда тези липсващи ензими и пренапрежението, което пастьоризираните млечни продукти му причиняват, често води до редица заболявания.

Мазнината на пастьоризираното мляко често е хомогенизирана, което я прави склонна към гранясване. Понякога дори мазнината се премахва, за да се получи обезмаслено мляко, което се смята за по-безвредно. Проблемът е, че без мазнината в млякото тялото не може да усвои и да използва намиращите се в него витамини и минерали.

Холестеролът в обезмасленото сухо мляко е окислен и именно този гранясал холестерол е една от причините за сърдечно-съдовите проблеми.

Друг фактор за влошаването на качеството на млечните продукти е инжектирането на кравите със синтетичен хормон на растежа (Bovine Growth Hormoneили BGH) с цел да се увеличи продукцията на мляко. Този хормон предизвиква повишаване на инсулиноподобен растежен фактор, т.нар. IGF-1 (insulin-like growth factor) в млякото. IGF-1 остава в млякото дори след пастьоризацията и така попада в човешкия организъм. Знае се, че IGF-1 има стимулиращо растежа действие на вече съществуващи ракови клетки.

Синтетичният BGHсъщо така презизвиква намаляване на телесната мазнина на кравите. Мастните клетки на кравите вече са наситени с голямо количество канцерогени, пестициди, диоксин и остатъци от различни антибиотици. Когато тези клетки се стопят, токсичинте субстанции, които са се намирали в тях, се транспортират в кравето мляко.

BGHстава и причина за чести инфекции на млечната жлеза при кравите, което налага третирането им с още антибиотици.

Проблемен е и протеинът, наречен ксантиноксидаза (xanthine oxidase), който естествено се съдържа в кравето мляко. Обикновено протеините се разграждат при храносмилането. Когато млякото е хомогенизирано обаче, малки мастни глобули обграждат  протеина ксантиноксидаза и той попада непокътнат в кръвта. Има достатъчно убедителни изследвания, които установяват връзката между този процес на абсорбация и болестите на сърдечно-съдовата система.

 

крава с теле


Какви са алтернативите на пастьоризираните млечни продукти?

Много хора смятат млечните продукти за основен източник на калций. Всъщност зеленолистните зеленчуци(колкото по-тъмнозелени, толково по-добре) са изключително богати на калций – откъде мисилите, че самите крави получават калций?

Омега-3 мастните киселини и редовната физическа активност са също необходими фактори за поддържането на плътността и здравето на костите.

Хранителните добавки с калций също са препоръчителни, като най-добрият вариант за такава добавка е калциевият цитрат (Calcium Citrate). Витамин Д също е необходим за усвояването на калция, затова е важно да си осигурите достатъчно време, прекарано на слънце.

Друго, сравнително ново и бързо набиращо популярност явление, е преоткриването на благотворното действие на суровото прясно мляко и млечни продукти (получени от крави, които пасат свободно на открито). В някои щати на Америка и доста европейски държави вече има сертифицирани ферми, които предлагат на потребителите сурови млечни продукти с гарантирано качество и безопасност. Суровите млечни продукти съдържат всички необходими ензими, полезни бактерии и имат имуностимулиращо действие.

Въпреки че въпросите около полезността на млякото все още са спорни, защитниците на суровото мляко са доказателство за неговия лечебен и възстановяващ ефект (от алергиите и проблемите с храносмилането до кожните проблеми като екземата, например).

Макар и все още да не е официално призната, теорията за благотворното действие на суровото мляко върху човешкия организъм набира все повече привърженици, сред които и не малко лекари и учени. Можем само да се надяваме, че в близкото бъдеще и ние ще имаме достъп до сертифицирано сурово мляко, за да може всеки да направи преценка за този продукт от своя личен опит.

Коментари