Гъбички по ноктите – как да си помогнем сами

гъбички по ноктитеПоявата на гъбички по ноктите на краката е неприятно явление, носещо излишен дискомфорт и често смущаващо нормалния дневен режим. Мнозина се оплакват от него, но не всички предприемат необходимите мерки навреме.

Веднага щом забележим появата на гъбички, обаче е задължително да предприемем спешни мерки за отстраняването им. Съществуват различни методи, обещаващи спасение от проблема за кратко време, но какъвто и да изберем е добре, ако не постигнем търсения ефект, да съгласуваме действията си със специалист.

Като за начало при лечението на проблема гъбички по ноктите трябва да изхвърлим обувките, които сме носили досега, защото почти сигурно в тях се съдържат микроскопични преносители на заразата. Ако все пак не можем да си позволим да сменяме често обувките, то поне трябва периодично да накисваме вътрешността ми с оцетна киселина.

По възможност изцяло трябва да подменим и чорапите и чорапогащите, които сме носили досега, или най-малкото да се изваряват редовно, след което да се изплакват в оцетен разтвор, или да се гладят с нагорещена ютия. Докато трае самото лечение е препоръчително да се използват единствено чорапи и чорапогащи, изработени от памук, защото останалите материи предразполагат към повторна поява на гъбички.

Имайте в предвид, че това заболяване е изключително упорито и за постигане на положителен резултат в лечението, трябва стриктно да се спазват описаните хигиенните методи!

За да преборим самата инфенция обаче, е необходимо да киснем краката си в гореща вода до пълното омекване на ноктите, след което наслагванията по тях да отстраним по механичен начин. Освен това с процеса на израстване на нокътя постепенно трябва да изрежем онази част от него, която е заболяла.

Лечение на гъбичната инфекцията, обхващаща най-често ноктите на краката, се състои в третирането на заразените места с различни разтвори, а ако това не помогне, с терапия, предписана от съответния медицински специалист.

Ако решите сами да опитате отстраняването на проблема, може би най-доброто решение е да топите краката си в разтвор от гореща вода и сода или калиев перманганат (имайте в предвид че от него ще ви се оцветят ноктите за известно време, но е по-силен от содата).

При гъбичките по ноктите е характерно, че освен външно трябва да се третират и вътрешно с приемането на определени медикаменти за дълъг период от време. Тъй като паразитът е проникнал в самият организъм, комбинацията от двата метода е единственият начин да се излекувате трайно.

Вместо да тъпчете тялото си с вредни химикали обаче, ние Ви препоръчваме да ги заместите с нашият уред НЕОРайф използвайки честотата предназначена за това заболяване. По този начин не само, че организмът няма да се трови и натоварва излишно, а и чрез унищожаване на бактериите с електричество се подпомага работата на имунната система и така тялото само се справя с микроскопичните нашественици. Необходимо е просто ежедневно преди или след кисненето на краката, да правите по един сеанс с уреда до постигане на желания резултат.

Превантивни методи, които ще ви помогнат да избегнете инфектирането на ноктите с гъбички:

- Редовно изрязвайте ноктите си
- Поддържайте краката си чисти и ги подсушавайте добре след баня
- Носете сухи чорапи и свободни обувки
- Често сменяйте спортните си обувки
- Не дръжте ръцете си във вода прекалено дълго и не използвайте силни препарати за почистване

Как изглеждат гъбичките по ноктите?

Съществуват различни видове гъбички, които могат да засегнат ноктите. Най-често срещаната от тях обаче е Trichophyton rubrum. Този тип гъбичка инфектира кожата, причинявайки дерматофит, и се проявява по следните няколко начина:

- Гъбичката се загнездва в краищата на ноктите и ги повдига нагоре. Състоянието се нарича периферна поднокътна оникомикоза. Това е най-често срещаната гъбична инфекция, засягаща ноктите. Отговорна е за 90% от случаите на гъбични инфекции по ноктите. Касае предимно ноктите на краката. Рисков фактор за заболяването са напредналата възраст, плуването, псориазиса, диабета, разпространението на гъбичката сред останалите членове от семейството, слабата имунна система и др. Заболяването започва с промяна в цвета на даден участък от ъгълчето на големия пръст на крака и постепенно разпространение на петното в посока към живеца. В резултат ноктите на краката стават изключително удебелени, крехки и ронливи.

- Гъбичната инфекция започва в основата на нокътя и постепенно го повдига. Състоянието се нарича централна поднокътна оникомикоза. Това е най-рядко срещаната форма на гъбична инфекция по ноктите - виновна е за едва 3% от всички случаи на гъбична инфекция по ноктите. По отношение на начина на проявление и симптомите, които я съпровождат, тя наподобява периферната поднокътна оникомикоза. Разликата е в това, че този тип инфекция започва от живеца (основата на нокътя) и постепенно се разраства в посока върха на нокътя. Този тип гъбична инфекция по ноктите почти винаги засяга хората с увредена имунна система.

- Гъбична оникомикоза. Този тип инфекция се дължи на гъбичката кандида. Засяга предимно ноктите на ръцете. Кандида е причината за пожълтяването, покафеняването, побеляването и удебеляването на ноктите. Понякога хората с този тип инфекция, страдат и от гъбички в устата или от хронична паронихия, която също е с гъбичен произход.

С какво могат да се сбъркат гъбичките по ноктите?

Много често хората намират странно изглеждащите нокти за притеснителни, отчасти защото повечето от тях подозират, че причината за вида им е именно гъбична инфекция. Терминът гъбична инфекция звучи така, сякаш заболяването е заразно или се дължи на лоша хигиена. Реално обаче често гъбичната инфекция по ноктите може изобщо да не е предизвикана от гъбички! Съществуват много други причини, поради които ноктите могат да изглеждат различни, спрямо нормалното за тях състояние.

Ето някои други състояния, които могат да стоят зад неприятния вид на ноктите:

1. Линии и ръбове. Те са толкова често срещани, че могат да бъдат възприети за нормално състояние на ноктите. Линиите и ръбовете по ноктите могат да се влошат по време на бременност. Понякога дебелите линии, спускащи се централно, по цялата дължина на ноктите се дължат на неприятен навик, какъвто е гризането на ноктите.

2. Старчески нокти. С напредване на възрастта ноктите стават чупливи, развиват ръбести структури и краищата им се отделят от кожата. Избягвайте употребата на разтвори за почистване и не накисвайте ноктите си във вода, за да избегнете влошаването на проблема.

3. Белезникави или жълтеникави нокти при наличие на ониколиза. Това означава отделяне на ноктите от нокътното легло. Промененият цвят на нокътната повърхност се дължи на въздуха под нокътните плочки. Лечението се състои в ниско подрязване на ноктите, без почистване под тях и полиране по желание, с цел скриване на неприятния им цвят. Този тип лечение следва да се проведе в рамките на 2-3 месеца.

4. Червени или черни нокти в следствие на хематома, или кръв под ноктите, в резултат от наскоро получена травма. Участъкът с променен цвят постепенно израства и може да бъде отстранен с изрязване на нокътя. При наличие на черно петънце под нокътя, което не се дължи на травма, пациентът трябва да посети дерматолог, за да се увери, че не става дума за меланома.

5. Зелените нокти се дължат на бактерията псевдомона, която се размножава под частично отделените от нокътното легло нокти, и произвежда зелен пигмент. Лечението се състои в късо подрязване на ноктите в продължение на четири седмици, без почистване, с полиране по желание за прикриване на неестествения им цвят. Реалните резултати от терапията стават видими след около 2-3 месеца. На пациентите се препоръчва да избягват накисването на ноктите във вода, както и да подсушават  пръстите и ноктите си след баня. Ако проблемът продължи, необходимо е да се направи консултация със специалист, за предписване на терапия с подходящ медикамент.

6. Покритите с вдлъбнатини нокти се асоциират с наличието на псориазис или друг кожен проблем, който засяга нокътната матрица - частта под кожата, непосредствено зад нокътя. Това е точно този участък, от който израстват ноктите. Засегнатите от псориазис нокти често потъмняват.

7. Оток и зачервяване на кожата около ноктите - паронихия. Това е инфекция на кожата в основата на нокътя (живеца). Когато инфекцията е остра, тя обикновено се дължи на бактерия. Обикновено състоянието реагира добре на компреси с топла вода, но в повечето случаи изисква направата на дренаж от специалист. Хроничната паронхия възниква тогава, когато живецът на нокътя се възпали или раздразни. Понякога гъбичките се възползват от увредената и възпалена кожа и инфектират засегнатия участък. Терапията започва с подсушаване на кожата и предпазването й от продължителен контакт с вода или влага. Изключително ефикасен при такива симптоми е стероидният крем хидрокортизон. В случай че проблемът продължи, лекуващия лекар може да предпише противогъбични медикаменти.

Заключение:

Гъбичките по ноктите са причина за 50-60% от случаите на аномалии по ноктите. Понякога дори за специалистите е трудно да направят разлика между различните причини за появата на аномалии по ноктите. Причини за започване на терапия:

- Диабет
- Предходна инфекция на крака (целулитис)
- Болка или дискомфорт в ноктите
- Козметични причини

Коментари