Тибетски тайни за здраве и дълголетие

Обновена в 16:54 на 09/12/2013 г.

йогаПротивно на всички очаквания, днес няма да ви занимавам с фитнес . Нито дори с аеробика, или упражнения за перфектно дупе (макар, че и за него има упражнение тук).

Днес ще ви разкажа за една древна система за оздравяване и подмладяване на тялото - Петимата тибетци.

В голяма степен упражненията в тази система се доближават (и допълват) познанията на тези от вас, които практикуват йога. В продължение на хилядолетия йога се развива, а адептите са открили и свързани методи, които са още по-въздействащи и полезни за физическото и духовното здраве.

„Петимата тибетци”, или “Петте ритуала на младостта и жизнеността” са йогийска система от елемен­тарни, изпълващи с енергия упражнения, произлезли от Хималаите. Те са пренесени в нашия западен свят в началото на 20-и век от британски офицер, който ги усвоил в будистки манастир в Тибет. Информацията за произхода им е противоречива и никой съвременен източник не може да потвъдри със сигурност кога точно е развита тази система. Едно е сигурно – това е поредното древно познание в съкровищницата на предците ни, достигнало до нас през хилядолетията.

Питър Келдър е първият, който пише през 1939г. за тибетските тайни на извора на младостта, а по-ново време Кристофър Килам и книгата му “Петимата тибетци” ни връща отново към тайните на здравeто и младостта.

Безкрайно много и изумяващи логиката са отзивите от практикуващите тази оздравителна система (включително мои лични познати). Подмладяване, изглаждане на кожата, потъмняване на побелялата коса, подобряване на паметта и зрението, облекчаване на артрита, неизчерпаема енергия, отслабване, облекчаване на болки, отлично самочувствие – това са част от ефектите на тибетските ритуали.

Съвременните спортисти биха причислили упражненията от системата към изометричните упражнения. Те действително помагат за задравяване на мускули и стави, подобряват гъвкавостта и общия тонус, но истинската полза от тях е в заздравяването и хармонизирането на енергийното тяло – хармонизирането на скоростта на въртене на отделните чакри.

Това, което обикновено не се споменава в описанието на упражненията е колко е важно контролираното дишане към „петимата тибетци”, чрез което ефектът им достига максималната си стойност.

Но да не се бавя повече в описателност – ето и самите упражнения.

Според инструкциите в книгата всяко упражнение трябва да се изпълнява до 21 пъти. Моят съвет е първото упражнение да изпълнявате 33 пъти. Числото 33 не е случайно, а въртенето толкова пъти има пряко отношение към активирането на 12-те слоя ДНК (но за това по-подробно – друг път). В началото правете толкова повторения, колкото можете и ви е приятно, и толкова бързо, колкото е подходящо за вас. С практиката, мускулите ви ще станат по-силни и енергията ще се увеличи.

1. Тибетец No. 1

Заемете “Звездната поза” със силно раздалечени стъпала и ръце, разперени на височината на раменете. Представете си как енергията влиза през дланта, която е обърната нагоре, минава през тялото и излиза през дланта, обърната надолу. Сами изберете интуитивно коя длан накъде да бъде обърната. Ще чувствате гореща енергията, идваща от горе, а студена – тази, която връщате в Земята. Разперете ръце встрани хоризонтално като дланите са обърнати съответно нагоре и надолу. После се въртете с ваша собствена скорост по посока на часовниковата стрелка. Изберете си предмет в стаята, върху който да се фокусирате, или пък се съсредоточете върху палеца на водещата (дясна) ръка, за да избегнете замайването. Дишайте контролирано и осъзнато. След като приключите и с последното завъртане, вдишайте дълбоко, задръжте дъха и издишайте рязко и силно, докато изпразните дробовете. Съберете дланите пред сърдечната чакра (като за молитва).

Завихрянията от това упражнение вляят най-силно на коленете, половия център, черния дроб, далака, щитовидната жлеза, хипофизата и епифизата, ускоряват всички чакри.

2. Тибетец No. 2

Легнете по гръб с изпънати крака, ръцете са отпуснати покрай бедрата а дланите сочат надолу. С координирано движение като издишате през устата и стягате долната част на корема (към половите органи), повдигнете едновременно и двата крака, и главата. Коленете са изправени, краката събрани, когато стъпалата се извеждат над главата. Брадичката трябва да се притисне към гърдите. Тазът остава долепен до пода.

Вдишайте дълбоко и бавно положете главата и краката на пода. Повторете до 21 пъти.

Това упражнение служи за стимулиране на гърления и половия център.

Завършете упражнението със съзнателно дишане – 3 повторения (Шива-Шакти Мудра):

1. Застанете с разтворени крака – на ширината на раменете. Колената са леко свити, а гърбът – изправен. Вдишайте дълбоко, като придвижвате ръцете си нагоре покрай кръста, с обърнати нагоре длани. Представете си как изтегляте енергия от Земята.

2. Издишайте като изтласквате ръце право напред на височината на раменете: отдавате енергия

3. Вдишайте дълбоко, като повдигате ръце страничко (ръцете сочат 10 и 2 ч. по циферблата)

4. Издишайте бавно, докато ръцете слизат надолу в две големи дъги. Дланите са надолу. Ръцете долу се пресичат пред гениталиите (не докосвайте ръцете!).

3. Тибетец No. 3

Коленичете на пода, с ръце подпрени отзад на бедрата, с изправен гръб. Стъпете на пръстите на краката за да стимулирате рефлексните точки за епифизата и хипофизата. Издишайте през устата и притиснете брадичката към гърдите, без да се превивате в кръста. Дръжте долната мускулатура на корема стегната. (помага, ако стегнете мускулите на ануса/шийката)

Като вдишвате през носа, наколонете се назад колкото може повече като отпускате главата назад и разхлабвате мускулите.

Повторете до 21 пъти, а после направете 3 Шива-Шакти Мудри.

Това упражнение стимулира половия център до пълно задействане. Ако отначало усетите замайване, дръжте очите отворени, докато свикнете с притока на енергия. След като свикнете го правете със затворени очи.

4. Тибетец No. 4

Това упражнение може да ви се стори трудно в началото, но с малко практика ще се убедите, че е наистина просто и мощно стимулира енергийните центрове при гърлото и коленете, както и половата чакра. (А също така стяга мускулите на бедрата и дупето, мили дами:-) )

Седнете на пода с крака, опънати напред. Поставете ръцете на пода до таза. Издишайте през устата, опрете брадичката в гръдния кош и свийте долните коремни мускули (и ануса/шийката)

Двишайте, отпуснете мускулите и вдигнете таза напред и нагоре колкото се може по-високо, така, че гърбът да е в хоризонтално положение. Главата се отпуска назад.

Издишайте като се връщате в изходна позиция. Повторете до 21 пъти, после направете 3 мудри.

5. Тибетец No. 5

Това упражнение е добре познато на практикуващите йога. То стимулира мозъчния, гърления и половия център. Подобрява гъвкавостта на гръбначния стълб, разтяга мускулите по цялото му протежение, заздравява ръцете и коремните мускули.

Като лежите по корем, поставете ръце на пода, на широчината на раменете, пръстите сочат напред и избутайте тялото до поза “кобра”. Тазът е отпуснат надолу, гърбът е извит. Главата също е извита назад, очите гледат нагоре. Тежестта се държи на ръцете и пръстите на краката.

Издишайте през устата, изнесете таза право нагоре, така, че тялото да заеме формата на буквата “Л”. Брадичката се притиска към гърдите, коремните мускули са стегнати.

Вдишайте през носа, отпуснте мускулите и се върнете в изходна позиция. Повторете до 21 пъти и продължете направо към финалната част от упражнението, която служи да се разтегне гръбнакът, за да може енергията да се изкачи.

 

Легнете по гръб на пода, вдишайте, вдигнете ръцете над главата и ги опънете бавно назад. Задръжте дъха си като опънете максимално ръцете нагоре и пръстите на краката надолу. Изпънете гръбнака. Издишайте като отпускате краката и вдигате ръце да покриете лицето си. Повторете три пъти.

6. Тибетец No. 6

За това упражнение се споменава някак “между другото” и в допълнение към основните пет упражнения. Тибетците го препоръчвали на онези, дали обет за безбрачие, за да могат да контролират, оползоворяват и освобождават сексуалната енергия, която иначе би се натрупала в тялото и би създала един куп енергийни блокажи. Шестият ритуал има за цел да пренасочи излишъка от сексуална и репродуктивна енергия, генерирана от активността на първа чакра (намираща се в основата на гръбнака) към по-горните чакри – особено към чакрата между веждите и чакрата на върха на главата, чиято активност е свързана с духовното осъзнаване и някои психически способности. Това упражнение следва да се изпълнява, само когато усещате излишък от сексуална енергия. В противен случай то ще причини повече вреда, отколкото полза, като пресуши енергията на първа чакра.

Заемете разкрачен стоеж, стъпалата са на широчината на раменете. Поемете въздух през носа, като вдишвате продължително, до максимално изпълване на дробовете с въздух. После рязко изпуснете целия въздух от дробовете си. Подпрете се напред на коленете си, като опитате да издишате още. Изправете се с  ръце, подпряни на кръста, без да вдишвате. Задръжте така максимално дълго. Когато бъдете принудени да вдишате въздух, вдишайте през носа. Когато дробовете ви се напълнят, издишайте през устата и отпуснете ръцете естествено отстрани на тялото. После вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти през носа или устата.

Обикновено три повторения са достатъчни.

Със желание и постоянство с тези упражнения ще подобрите енергийния баланс на тялото си, ще регулирате функциите на голяма част от органите и системите си. Ако в допълнение преосмислите и хранителния си режим и предприемете практики за прочистване на физическото тяло от шлаки и натрупвания, съвсем скоро ще се разделите и с излишните килограми и ще се радвате на крепко здраве и повишена енергетика.

Въпрос на избор е.. да преборите мързела и да направите нещо добро за себе си :-)

източник: www.svoizbor.com

Коментари