Максимална издръжливост на тялото как да го постигнем

Обновена в 13:22 на 01/08/2013 г.

меже и жени с тежестиVO2 max, аеробна производителност на мускулите, гъвкавост на мускулите, доставяне на кислород  до мускулите по време на тренировка, интервални кардио тренировки, максимална кислородна консумация, подобряване на физическата издръжливост по време на тренировки, подобряване на физическия капацитет на тялото, редовни занимания с йога, увеличено производство на растежен хормон, хранителни добавки с хормон на растежа.

Освен ако не сте професионален атлет,  „VO2 max“ най-вероятно ще ви прозвучи като някаква формула от часовете по химия, която отдавна вече сте забравили. Зад това съкращение обаче се крие един от основните показатели за физическата издръжливост на всеки човек, който практикува спортове, свързани с издръжливостта.

VO2 мах  или максималната кислородна консумация (maximal oxygen consumption) сочи количеството кислород, което тялото може да достави на мускулите по време на максимално натоварване, като по този начин тя определя горната граница на аеробна производителност на мускулните клетки.

С други думи – колкото по-висока максимална кислородна консумация развиете, в толкова по-добра физическа форма ще е тялото ви и толкова по-лесно то ще се справя както с кратките интензивни, така и с по-дългите кардио тренировки.

Ето три прости съвета как можете да подобрите VO2 max на своето тяло.

жена тренира

1. Натиснете газта до дупка

Интензивните кардио упражнения „учат“ тялото как да използва кислорода много по-ефикасно. Именно затова е важно поне веднъж в седмицата да правите интервални спринт серии. Как става това:

-  Започнете с кратка 3-минутна загрявка.

- След нея бягайте на своята максимална скорост в продължение на 60 секунди.

- Починете си и възстановете мускулите чрез изпълняването на по-бавен 60-секунден джогинг.

- После отново направете още един 60-секунден спринт.

- Продължавайте да редувате превключването между тези интервали с различно скорост в рамките на 16-20 минути.

2. Заемете поза

Интервалните кардио тренировки може и да вършат чудеса за стимулирането на максималната кислородна консумация, но изненадващо за мнозина, същия ефект имат и редовните занимания с йога. Според скорошно изследване на университета в Делхи, хората, които практикуват йога шест пъти в седмицата (макар и само по 10-15 минути на ден), значително увеличават физическия капацитет,  издръжливостта и гъвкавостта на своите мускули.

3. Дайте път на растежа

Хормонът на растежа е вид протеин, който се произвежда от хипофизната жлеза и отговаря за доброто функциониране на кажи-речи всички системи в човешкото тяло – като се започне от кожата и се свърши с метаболизма. Интересното е, че клинични проучвания в сферата на спортната медицина показват, че атлетите, които редовно са използвали хранителни добавки, стимулиращи секретирането на растежен хормон в продължение на две седмици, са успели да увеличат своя VO2 max с 6 %.

източник: www.media.muskuli.com

Коментари