Топ 15 на смъртоносните компании

Обновена в 11:35 на 28/05/2013 г.

диаманти, експлоатация, петрол, компанииВсеки ден от всички краища на света ни заливат всевъзможни класации – на най-красивите мъже/жени, най-красивите или грозните животни, най-богатите, най-дебелите и т.н.

Но има и още една класация – на най-смъртоносните компании в света. Повечето от събитията, които са ги вкарали в този черен списък, ние ги знаем като отделни новини за злощастни събития и екокатстрофи. Но така обобщени предизвикват “мравки” по гърба.

Ако тези корпорации бяха хора, щяха да получат доживотни присъди. Вместо това те повече от успешно продължават да засмукват огромни пари. Поругаване на човешките права, дори убийства, войни, екологични бедствия, безогледна експлоатация на животните – дори на такава цена те продължават да си живеят спокойно и да се къпят в пари. Вижте кои влизат в черния списък на 15-те най-смъртоносни компании в света.

1. Chevron

В този списък влизат няколко петролни компании, но Chevron е истинска “перла” в короната. Корпорацията Chevron си спечелва специално място в тази ужасна класация. От 1972 до 1993 г. корпорация Chevron (след това Texaco) изхвърли 18 милиарда галона отровни води в тропическите гори на Еквадор, които никога няма да се възстановят, разрушавайки живота на местните фермери и отравяйки
коренното население.

Chevron направи много и за замърсяване на родината си Америка: през 1998 г. град Ричмонд, щата Калифорния, подаде иск срещу
компанията за незаконно пренебрежение към очистването на отпадните води и замърсяване на местните източници на вода. Същото се случи и в Ню Хемпшир през 2003 г.

Chevron е виновна за смъртта на няколко нигерийци, протестиращи срещу замърсяването на околната среда от тази компания, експлоятираща делтата на река Нигер. Chevron обаче заплати на местната милиция, известна с нарушаването на правата на човека, за да потуши протестите и даже ги снабди с мотоциклети и лодки. Военните откриха огън по протестиращите, а след това изгориха селата им до основи.

Нека не забравяме, че тъкмо тази компания трябваше да се занимава с шистов газ в България. Както и факта, че заради колебливата позиция на българското правителство по въпроса “отрязаха главата” на посланик Джеймс Уорлик, когото отзовават преждевременно от страната ни, не защото е навредил с нещо на САЩ, а защото не е защитил интересите на Chevron в България. Ето за такива мръсни безмилостни игри на планетарно ниво става дума.

2. DeBeers

Диамантите са най-добрите приятели на момичетата, стига да не живеят в Кот д’Ивоар. Кървави или конфликтни диаманти – така ги наричат тези скъпи минерали, закупени по време на метежите в раздираната от войни държава. До 2000 г., когато ООН най-накрая се обяви против тази практика, компанията DeBeers умишлено е финансирала зверските атаки на бунтовниците в Ангола, Сиера Невада и Конго срещу обмен на диаманти.  DeBeers бе обвинена в “прочистване” на земи, които компанията е предназначила да добив на тези
скъпоценни ктамъни. А това включвало и насилствено изселване на коренното население, живеещо на тези територии от хилядолетия.

Правителството отрязало тези племена от източниците на вода. А онези, които оказвали съпротивление,  били заплашвали, измъчвали и даже – обесвани.

Скандалът стана толкова голям, че прочутият модел Наоми Кембъл бе принудена да върне подарен и от държавния глава на тази измъчена и окървавена държава диамант, който бе наречен кървав.

Топ 15 на смъртоносните компании

3. Tyson

Дори въобще да не се вълнувате от ужасното отношение към животните във фермите на Tyson, което бе описано документално, ще настръхнете от поразяващото пренебрежение на тази компания към опазването на околната среда и нарушаване правата на човека. А също и и от факта, че няколко пъти Tyson допусна използването на говеждо месо, заразено с Е. коли за производство на хранителни продукти.

Неотдавнашно изследване доказа, че от всички крупни доставчици на птиче месо най-голямо количество на салмонела и Campylobacter
се съдаржа в месото на Tyson. Дори само това е достатъчно, но то съвсем  не е всичко.

Към компанията нееднократно са предявявани искове заради незаконното изхвърляне на непречистени отпадни води в водопроводите за питейна вода. След първия съдебен иск те просто си заплатиха глобата и продължиха да правят същото. Tyson стана причина за сериозни заболявания на хората заради изхвърляния от компанията амоняк.

Tyson стана печално известна и заради наемането на нелегални емигранти и беше обвинена в търговия с хора с цел набавяне на евтина работна ръка.

4. Smith and Wesson

Като най-крупния производител на ръчно огнестрелно оръжие, в това число и на автомати, компанията Smith and Wesson е косвено виновна за неизчислим брой загинали от огнестрелно оръжие – не толкова при използването му от полицията и правителствените служби, на които им се полага такова оръжие, а от престъпниците и така наречените нещастни случаи. При изучаването на десетки марки и типове пистолети най-често използваните за извършване на престъпления са тези на Smith & Wesson.

източник: www.snaiper-bg.net

Коментари