Руснаци ще излъчват експеримент показващ последиците от ГМО

ГМО плъховеРуски учени ще излъчват на живо експеримент, с който ще покажат ефектите от хранене на плъхове с ГМО храни.

Причината е френско изследване, което наскоро установи, че плъхове, хранени с ГМО развиват тумори. В резултат Русия преустанови вноса на генномодифицирана царевица.

Руските учени заклеймиха ГМО, подготвят уникален експеримент. 

На 19-ти септември учени от университета в Кан биха тревога като публикуваха снимки от изследвания върху плъхове. На тях животинките, хранени с американска ГМО царевица развиват огромни тумори.

 

ГМО плъхове

Националната Асоциация за Генетична Безопасност (НАГБ) на Русия публично осъдиха генномодифицираните организми (ГМО) и обявиха плановете си да проведат експеримент, който гражданите ще могат да видят. Той ще им позволи сами да формулират информирано мнение по въпроса с ГМО.

Изследователите ще инсталират уеб камери в клетките на четири групи лабораторни плъхове:

  • Група 1 ще бъде на диета, богата на ГМ соя и царевица
  • Група 2 ще бъде на диета, бедна на ГМ соя и царевица
  • Група 3 ще бъде на диета, без никакви ГМО храни
  • Група 4 ще бъде хранена с обикновена храна за мишки

За да се осигури безпристрастността на експеримента, отговарящите за храненето на плъховете няма да знаят каква храна на коя група дават.

“Това е уникален експеримент,” казва ръководителят на проекта Елена Шаройкина. “Не е имало такъв преди – отворен, публичен анализ от противници и поддръжници на ГМО.”

Проектът ще струва 1 милион долара.

Ако мишките оцелеят (онези от опитите на французите станаха безплодни, като много други преди тях), експериментът ще продължи пет поколения.

За да видим ефекта на ГМО в действие обаче, ще трябва да изчакаме до март месец, 2013 г., докато учените уредят подробностите около експеримента, като финансирането например.

Проектът се предполага, че ще излезе около един милион долара, сума, която учените смятат да набавят чрез частни спонсори, държавно или публично финансиране.

Шаройкина смята, че това ще бъдат добре похарчени пари. “Ще имаме шанс да разберем в каква посока трябва да се движим”, допълни тя.

“Ако проучването докаже отрицателните влияния и поддръжниците на ГМО са съгласни с него, следващата стъпка трябва да бъде мораториум за ГМО продуктите в Русия.”

Пречки за органичната (природната) храна и поставянето на етикети за ГМО продукти.

Не е сигурно как САЩ ще сложи край на ГМО по лесния начин, след като службата за храни и лекарства (FDA), Монсанто и Доу са “в едно легло”, доказателство за което са редица политически и икономически интриги и не на последно място премахването на 1 милион събрани подписа в кампанията за отбелязване на ГМО продуктите на етикетите и опаковките на стоките.

Изследователи по целия свят са предоставили вече предостатъчно доказателства за вредните въздействия на ГМО, измежду които затлъстяване, заболяване (унищожаване) на органи, безплодие, развитие на тумори и производството на устойчиви плевели и пестициди.

източник: saprotiva.com

Коментари