Разследващи журналисти разбиха мита за свинския грип

ваксина Служители на датския в. "Информейшън" проучили връзките на експерти от СЗО с водещи фармацевтични компании в света

Пандемията от свински грип може да се окаже най-огромната корупционна афера напоследък.

Хипотезата не е нова, но се появява за пореден път, след като разследващи журналисти от датския в. "Информейшън" достигнаха до този извод в разследванията си.

Те проучили връзките на експерти от Световната здравна организация (СЗО) с водещи фармацевтични компании в света.

Според журналистите в момента за фармацевтичната индустрия икономическа криза няма, тъй като тя трупа огромни печалби покрай паниката сред населението от обявената пандемия.

Много учени, които заседават в комитети на организацията, също получавали тлъсти комисионни от компаниите.

Заради истерията от разпространението на новия грипен вирус А (H1N1) заводите на фармацевтичните гиганти работят на няколко смени, като едва смогват да изпълнят заявките, идващи от всички страни, става ясно от датското разследване, цитирано от "24 часа".


Според официалната статистика жертвите на свинския грип в световен план са около 6 000 души, докато средната годишна смъртност от "обикновения" грип достига до 500 000.

Причина за пресилената реакция на властите в различните страни

които трупат запаси от ваксини и антивирусни препарати, не е страшният грип, а перфектната пиар кампания на специалистите на СЗО, категоричен е в. "Информейшън".

СЗО обяви пандемия под натиска на група съветници, предвождана от холандския лекар Алберт Остенхаус. В момента той се разследва от холандските власти, след като стана ясно, че получава заплата от няколко фирми, произвеждащи ваксина срещу A (H1N1).

Повод за кампанията за масово ваксиниране пък стана резолюция на СЗО от 7 юли 2009 г., приета под влиянието на нейни експерти, които са платени съветници и на фармацевтичните фирми.

Говорителят на СЗО Грегъри Хертъл коментира статията на разследващите журналисти, като подчерта, че здравната организация не може да се откаже от услугите на водещи световни експерти поради това, че имат финансов интерес от приемането на една или друга стратегия за борба с болестите.

На което ние можем да отговорим само с WTF? Този човек разбира ли изобщо значението на израза конфликт на интереси и не е ли прекалено нагло такова изказване... или май гарван, гарвана око не вади?

източник: vesti.bg

Коментари