Грешки при междинни хранения

Обновена в 14:47 на 30/09/2013 г.

хрененеЗнаете, че диетолозите препоръчват основните хранения през деня да се съчетават с няколко междинни, за да държите метаболизма си активен и в готовност да преработва получената енергия. Факт е обаче, че именно тези похапвания понякога се оказват най-голямото предизвикателство пред придържането към балансиран диетичен режим. Подготвили сме ви няколко съвета как да подхождате към тези хранения, за да не се превърнат те в причина за консумиране на повече нездравословни калории.

 Ето и най-често срещаните грешки:

 Поглъщате само празни калории

Чипса и вафлите определено не са правилният избор. Въпреки че може би ще залъжат глада и ще ви доставят удоволствие, те си остават продукти без каквато и да е хранителна стойност. По-добре използвайте междинните хранения, за да си набавите необходимата доза от плодове, зеленчуци и омега-3 мазнини чрез ядки например.

Не обръщате внимание на количеството

 Това се случва най-често, когато заседнете пред телевизора с купа пуканки или десертчета в ръка. Филмът е дълъг, а купата – голяма. Ако само докосването до дъното на съда бележи края на похапването, значи със сигурност трябва да се позамислите върху това, как да наложите по-голям контрол върху размера на погълнатото количество храна.

 Избирате преработени храни

 Независимо дали ви се яде нещо сладко или солено, изборът ви автоматично става по-здравословен, ако се спирате на естествени хранителни продукти. Разбира се, може да си позволявате пакетирана храна от магазина, но все пак обръщайте внимание на съдържанието. Избягвайте храните с много консерванти, захар и сол.

празни калории

 Поглъщате повече калории отколкото изгаряте чрез спорт

Препоръчва се преди тренировка да заредите тялото си с достатъчно гориво. Понякога обаче в стремежа да си набавим енергия приемаме много повече от необходимите калории. Преди интензивна физическа активност хапвайте лесно смилаеми въглехидрати, а след като се поизпотите, си набавете нужните протеини за възстановяване на мускулите чрез кисело мляко с плодове или здравословно смуути.

Бъркате глада с дехидратацията

 Понякога, когато сте дехидратирани, стомахът ви ще ви заблуди, че сте по-скоро гладни отколкото жадни. Ако сте хапвали скоро преди това и не би трябвало да усещате глад, пийнете чаша ледено студена вода. Може би именно дехидратацията е причина за необоснования глад и водата ще се справи с некомфортното чувство.

 Не обръщате внимание на фибрите

фибри

 За да не бъде последвано междинното хранено от още едно такова, трябва да се спрете избора си на храни, богати на фибри. Дори една ябълка или круша биха били перфектният източник на фибри. Само една четвърт авокадо също би се справила успешно със задачата да ви достави 3 грама фибри, напълно достатъчни за една перфектна следобедна закуска.

 Не четете етикетите

 Доверявате се само на рекламите, промотиращи даден продукт като диетичен и засищащ, и така пропускате да се информирате какво всъщност съдържа "идеалната" следобедна закуска. Най-често това са неоправдано количество захар и калории.

 Не си носите храна от вкъщи

 Всички сме преживявали тези следобеди в офиса, когато спешно имаме нужда да се разнообразим с нещо вкусно. Ако в чантата си нямате нищо внимателно подбрано вкъщи, то най-вероятно, влизайки в магазина, ще се спрете на най-практичния, но в същото време и най-нездравословен избор.

броене на калории

 Не броите калориите

 Да, калориите от междинните хапвания, както и от среднощните разходки до хладилника се зачитат. Нямате представа какво объркване в диетата ви може да внесе пренебрегването на калориите, приети чрез междинни хранения.

източник: www.sportuvai.bg

Коментари