Жените се самоубиват заради паразит

котките пренасят токсоплазмозаЧесто срещан паразит, предизвикващ болестта токсоплазмоза, кара жените да се самоубиват или самонараняват.

Това се твърди в ново американско проучване на медицинските показатели на 45 хил. датчанки, съобщава Ройтерс.

Заболяването се предизвиква от паразита Токсоплазма гондии (Toxoplasma gondii). Около 30% от хората по света го носят в себе си.

Т.гондии е вътреклетъчен паразит и едноклетъчен роднина на паразита, който причинява малария.

Хората могат да получат хроническата инфекция, като консумират недостатъчно термично обработено месо и немити зеленчуци или като почистват тоалетни на котки.

Ппаразитът се развива особено добре в инфектираните черва на тези домашни любимци.

Токсоплазма гондии живее в човешкия мозък и е в състояние да повлияе на човешкото поведение и емоции, доказва екип на медицинския факултет на университета на щата Мериленд в Балтимор.

Жените, носителки на паразита, са с 50 процента повишен риск от самонараняване и с 80 на сто по-склонни да извършат самоубийство.

От проучените случаи 488 жени с токсоплазмоза са се самонаранили и 78 са направили опити за самоубийство. От тях 18 завършили с фатален изход.

Предишни изследвания показват, че когато странният паразит, чийто приемник са котките, зарази плъховете, те биват привлечени от врага си до степен, в която естествената им антипатия към миризмата на котешка урина остава на заден план.

Още по темата:

Токсоплазмоза и бременност

Всички сме чували, че бременните не бива да се приближават до котки. Всъщност това не е суеверие или лош мит, измислен от хора, мразещи животните. Причините са чисто медицински, животинката (домашна или не) може да зарази бъдещата мама с болест, която силно да увреди плода в утробата й.

бременните жени не трябва да се докосват до котки

Животните и хората съжителстват заедно от хилядолетия, но и болестите им понякога се оказват общи, а те са стотици. Разбира се, като изключим африканските и азиатски екзотики, остава малък набор от болести, които застрашават европейската жена, а една от най-опасните е токсоплазмозата.

Токсоплазмозата е паразитно заболяване на човека и животните. Източникът на инфекцията са домашните и дивите котки.

В опасност е не мама, а бебчо:

Чрез токсоплазмоза можеш да се заразиш по три начина – перорално, тоест след контакт с животното или чрез консумация на сурово месо или такова, което не е обработено достатъчно добре термично; трансплацентарно – ако майката вече е заразена, плодът също; чрез преливане на кръв или присаждане на орган.

Бременността е най-неподходящото време за тази болест. Токсоплазмозата е опасна за плода, защото предизвиква увреждания, детето е заплашено и от слепота, глухота и поражения на нервната система.

Според статистиките, около един процент от бременните се заразяват с тази болест, а от тях при всяка пета тя преминава през плацентата у плода. Именно затова лекарите постоянно предупреждават жените, когато са бременни да не се приближават до котки, дори и ако са домашни. На много от тях се препоръчва и специфично изследване, с което да се определи дали в кръвта им има съответните антитела. Ако изследването е положително, значи всичко е наред. Ако е отрицателно, тогава бременната трябва да е с повишено внимание и да избягва всякакви контакти с тези мили животинки.

Ако се случи

Какво можеш да направиш, ако все пак се окаже, че си болна? Като начало не се паникьосвай, обърни се веднага към специалист, който да ти назначи точното лечение, за да се предотвратят уврежданията. Според специалистите в Западна Европа, правилното лечение понижава риска от заболяване на плода с повече от два пъти.

Вероятността от заразяване на детето е по-голяма, ако бременността е напреднала.

В първия триместър устойчивостта на плацентата към вредни агенти е по-висока. През този период болестта по-трудно минава през нея, но това изобщо не е невъзможно. Ако се случи, пораженията по плода са по-големи, отколкото ако заболее на по-късен етап.

През втория триместър пропускливостта на плацентата се увеличава, съответно и възможността за заболяване. През последните три месеца процентът на опасност е най-висок.

При повишено внимание, спазване на хигиенни навици и продължителна термична обработка, рискът от заразяване е минимален. Най-добре е да подариш котенцето си временно на добри приятели и в никакъв случай да не се занимаваш с почистване на тоалетната му. Ако не можеш да се разделиш с домашния любимец, поне направи всичко възможно да получи съответните ваксинации и да бъде обстойно прегледано от ветеринар, който да установи дали животното е носител на болестта. Не позволявай на котето да лови птички или мишки, които са преносители на болестта. Вари добре месото или рибата, с които го храниш. Тоалетната на животното трябва да се чисти ежедневно, но нека с това се занимава друг член на семейството, който да използва латексови ръкавици. Ако работиш в градината и се занимаваш с цветя също трябва да използваш ръкавици и след това добре да измиваш ръцете.

Продукти на ЗЕПИР, помагащи при паразити: НЕОРайф, НЕОКларк, Екстракт от Орех

Коментари