Загниване на зъбите

Най-силната част от нашето тяло са костите ни, а зъбите са най-силните кости. Как тогава те загниват? За да отговорим на този въпрос, трябва да разгледаме не само костта, а и емайла, дентина и корена.

 

Учените отдавна и много упорито търсят отговор на този въпрос. Работата им обаче се спъва от търговските интереси, които се стремят да оформят резултатите от проучванията. Няма независими резултати, тъй като бизнесът определя (т.е. плаща) каква изследователска работа да се извършва. Ефектът от яденето на захар, дъвченето на дъвка, миенето на зъбите, приемането на флуор, използването на стоматологични сплави и диетата може да бъде игнориран, ако пречи на продажбата на тези продукти. Вместо това се правят проучвания за сравняване формата на четката за зъби, химическия състав на зъбната плака, структурата на бактериите и гените. Проучванията „на молекулярно равнище" не са заплаха за индустрията.

 

Перспективите на стоматологичното здраве бяха ясно и солидно представени от д-р Уестън Прайс още през 30-те години на миналия век. Оттогава насам няма други значими проучвания в тази област. Научните изследвания на д-р Прайс са като маяк, защото веднъж открита, истината не се променя. Той пътуваше по света в търсене на здравите зъби. Когато ги откриваше, описваше притежателите им. Наблюденията му, заедно с тези на още няколко учени, са обобщени в книга, наречена „Хранене и физическа дегенерация" (Nutrition and Physical Degeneration, Price-Pottenger Nutrition Foundation, PO Box 2614, La Mesa, California 91943, (800)  366-3748. Книгата може да се получи от тази фондация, която е неправителствена организация, имаща за цел опазване наблюденията на д-р Прайс за поколенията.). Ето някои от техните заключения:

 

1.   Черепи на първобитни хора, островитяни и живели в крайбрежни зони, като например перуанци и скандинав-ци, чиято ежедневна храна е включвала риба, имат идеални зъби, без никакви кавитации. Зъбните им редици са без изкривявания и непробили мъдреци. Те са имали здрави кости, без нито едно счупване за средния живот от 45 години по онова време. Авторите изчисляват, че дневната консумация на калций от тяхното хранене, с преобладаване на риба, е 4 до 5 грама.

 

Ние приемаме по-малко от 1 грам калций дневно. Мъдреците ни често не поникват, а останалите ни зъби не рядко са изкривени. Ние срамно малко обръщаме внимание на лошите си зъби, защото не ни се налага много да дъвчем, можем да ближем и смучем храната си.

 

2.  Първобитните хора са получавали всички необходими за изграждане на костите им материали (калций, магнезий, фосфати, бор) от яденото на рибешки кости. Мексиканците са получавали 4 до 6 грама калций дневно вместо от риба от смилането на царевицата за тяхната основна храна тортиля между плоски камъни.

 

Откъде ние получаваме калций? Млякото е единственият ни източник. Една кварта (около 1,14 литра) ни доставя един грам. Не е оправдано за месоядно общество като нашето да изхвърля костите на животните, с които се храним при този недостиг на източници на калций. Това ни прави изцяло зависими от млякото. Млякото има много недостатъци. Невъзможно е да се доят кравите, дори при използване на техника и в млякото да не попадат макар и малко бактерии (Salmonella, Shigella) от изпражненията им. Тези бактерии, за разлика от микробите, по-чувствителни на температура, не се унищожават напълно в процеса на пастьоризиране на млякото.

 

Те загиват при достигане температурата на кипене. Защо млякото не се подлага на стерилизация? В минали векове водата за пиене се е преварявала. По-късно се въвежда нейното хлориране, което има недостатъци, но стерилизира водата. Млякото може да се стерилизира чрез варене или чрез пропускане на ток през него.

 

Недостатъци на млякото са още наличието на много антибиотици, получавани от говедата с храната или за лечение на инфекции, наличието на говежди растежен хормон, наличие на химически вещества, добавени по време на хомогенизирането му и алергизиращият му ефект при някои хора. Разбира се, правилният избор е да пием мляко, за да не се разтварят костите ни. Това обаче не би било така необходимо, ако костите се смилаха и се добавяха към каймата. По този начин би се неутрализирал и подкиселяващият ефект на месните фосфати. Един грам калций се съдържа в половин чаена лъжичка смлени кости и в 1 кварта прясно мляко. Добавянето на кости на прах към кайма, супа, яхния може много да намали гниенето на зъбите ни, да засили плътността на костите ни и да ускори растежа на скелета.

 

Размекнатите зъби са предпоставка за загниването. Бактериите свършват останалото.

 

Зепингът не може да унищожи всички бактерии, тъй като създаденият от NEOClark ток не може да достигне абсцесите, намиращи се под металните пломби или около каналите на корените. Там намира убежище Staphylococcus aureus, който непрекъснато си доставяме, като си ближем пръстите. Там се укриват и много други бактерии като например причинителите на ушни и гърлени инфекции, бронхит, болки в коленете и ставни заболявания. Можете да опитате да унищожите чрез зепинг всички, криещи се там клостридии, стрептококи, причинителите на зъбна плака и зъбно загниване, но единственият начин да ги ликвидирате напълно е да ги изкарате от убежището им и да ги отмиете. Това е работа за зъболекар (виж „Зъбно прочистване")

 

Streptococcus mutans се счита за специфичен причинител на кариеса. Аз съм откривала този микроб в пастьоризирано прясно мляко. Това е още една причина да стерилизираме млякото и млечните продукти.

 

Франи Ласел, на 52 години, получаваше компресионни фрактури на гръбнака. Слабостта на костите й бе видна и в устата й. Много зъби й се клатеха, а венците й бяха червени и възпалени. Установихме, че за това допринася недостигът на тироиден хормон. За един ден тялото се нуждае от 5 грана (0,3 грама хормон), а тя имаше само 2,5 грана. Нивото на фосфатите в кръвта й бе високо (4,7 мг/дл при норма под 4,0). Алкалната й фосфатаза също бе висока (205), което показваше, че тя бързо разгражда костите си, включително зъбните гнезда. Като цяло вътрешната среда на организма й бе с висока киселинност, за което можеше да се съди от повишените нива на въглероден двуокис.

 

Само основните минерали - натрий, калий, калций и магнезий можеха да повлияят върху това голямо поражение в организма на Франи. Зъболекарят й каза, че всички зъби трябва да бъдат извадени и да й се направят протези. В бъбреците й имаше и от трите типа кристали калциев фосфат. Тя не употребяваше прясно мляко. Оставаха й три седмици до отстраняване на зъбите й. По наша препоръка започна да пие по 1/2 чаша 2% прясно мляко 6 пъти дневно плюс 50 000 единици витамин D, за да сме сигурни, че ще абсорбира цялото количество калций от млякото. Тя започна да взема и магнезиев окис (300 мг веднъж дневно) и витамин В6 (по една таблетка от 500 мг).

 

Започна бъбречно прочистване, за да се подпомогне активирането на витамин D и на адреналните жлези да произведат естроген. Нивото на естрогена й (5,2 pg/ml) бе твърде ниско, за да позволи връщането на калция в костите й. Със същата цел й бяха дадени и билката сладко коренче, която има естрогено-подобно действие и витамин С (2-3 пъти дневно по 1 грам).

 

За поддържане хигиена на устната кухина аз препоръчвам жабурене с калиев йодид (бял йод, приготвен чрез разтваряне на 88 грама калиев йодид в 1 литър вода). Добре е да се смени четката за зъби с нова, като се подбере много мека четка. Не използвайте паста за зъби и купешки конци за зъби. Вместо специалните конци можете да използвате рибарско влакно (0,6 или 1,2 кг.), което преди употреба се измива добре. Мийте зъбите си с четката два пъти дневно, а влакното използвайте само веднъж - преди лягане. Използвайте 6 капки перхидрол-хранителна степен за измиване на зъбите си през деня и 6 капки калиев йодид за миенето им преди нощния сън. (Забележка: Перхидролът има 9 степени с различна концентрация - от 3,5 % (фармацевтична) до 90 % (източник на кислород за ракетно гориво). Хранителната степен е 35 % и е единственият препоръчван в САЩ за вътрешна употреба след внимателно разреждане с дестилирана вода, непосредствено преди употреба. Неразреден е изключително опасен при попадане в очи, кожа, храносмилателен тракт. В САЩ има описани смъртни случаи.) Не използвайте освежител за уста, дъвка, ментови бонбони. След три седмици, когато Франи отиде при зъболекаря, който й бе казал, че трябва да й извади всички зъби. Той бе поразен от това, че те вече не се клатеха. Но не се заинтересува как го бе постигнала. След шест седмици устната й кухина изглеждаше нормално и тя вече можеше да дъвче някои храни. Направена й бе следната схема за долекуване с витамин D: първата седмица - 6 пъти, втората - 5, третата -4 и по-на-татък по 2 седмично неопределено дълго време. Не и бе изваден нито един зъб.

Коментари