5 храни, които не трябва да ядете ако искате да живеете дълго

Обновена в 09:19 на 27/09/2014 г.

Прочетете кои са храните приравнени на отрова без съмнение от всички учени. Накрая прочетете с какво можете да замените тези вредни храни и с какво да се храним, за да живеем по-дълго и пълноценно и да забавим стареенето. Към диетата си винаги добавяйте нужните хранителни добавки, от които знаете че имате нужда.

Захар

Когато захарта е в малки количества (например: една чаена лъжичка) няма никакви проблеми. Най-лошото при нея, е че води до пристрастяване и изяждането на нещо сладки ни кара да изядем още едно и още едно и накрая се озоваваме по средата на няколко опаковки от вафли, които сме изяли без да се усетим, което никак не е добре за здравето ни а ако искаме и да отслабнем не трябва да ядем почти никаква захар. Според всички изследвания, хората които са ограничили до минимум техния прием на захар се чувстват много по енергични, в сравнение с тези които обичат захарта – енергични са за кратко поради многото калории, но не след дълго се получава обратния ефект, който е отпадналост. Захарта е една от главните причини за диабет и именно за това тя е едно от забранените удоволствия на страдащите от това заболяване. Освен всичко това е и една от главните причини които ни карат да изглеждаме по-възрастни, тъй като излишъкът на захар в организма, се съединява с колагена, което прави кожата по-груба и нееластична. Вместо захар използвайте Стевия или си подслаждайте с най-добрия продукт за отслабване Кленови сироп.

Безалкохолни напитки

Диетолозите и докторите са съгласни около тезата: безалкохолните трябва да седят далеч от диетата ви, особено ако искате да отслабнете.  Едно кенче сода се равнява на кенче с вода с добавени около 10 пакетчета захар, а препоръчителния дневен прием на захар е около 24 грама (6 ч.л.), а както се вижда в содата има повече. Старомодната вода е все още най-добрия вариант за здравословна напитка към която трябва да се придържате. Когато искате малко разнообразие сложете едно резанче плод или малко кленов сироп във водата.

Маргарин

Повечето от нас си мислим, че това е една здравословна алтернатива на маслото, но маргаринът има много трансмазнини, които повишават и вашият холестерол, освен това съдържа много повече съставки в сравнение с тези в маслото. Калориите като количество са почти колкото са и в маслото, но ядем повече защото си мислим, че е по-здравословно. Вашият най-добър избор е да се придържате към малки количества масло или използвайте био олио или здравословен зехтин.

Пържени храни

Общоизвестно е, че пържените храни не са здравословни и трябва да се избягват винаги, когато е възможно. Храненето с такива храни се свързва с наличието на по-висок холестерол и по-високо кръвно налягане, които са главните причини за сърдечни заболявания и инсулти. Пържените храни могат да нарушат храносмилателната ви система, което води до киселини и се свързват със синдрома на раздразнените черва. Ако искате да подобрите здравето си, никога не пържете ястията си а вместо това, помислете за печене или варене с малко био мазнина.

Деликатесни меса

Нитратите могат да звучат като бомба със закъснител, което не е далеч от истината, когато смятате нивата на натрий, консерванти и добавки (всички причинители на сърдечни заболявания и рак), от които се правят и  деликатесните меса - като шунка или салам. Ако имате нужда от месо за сандвичи, купете си деликатесни меса от местния месар и го накарайте да ви ги нареже и въпреки, че няма да имат толкова дълъг срок на годност те ще имат по-малко вредни консерванти.

Нека сега да погледнем и с какво се хранят в държава с най-много столетници Япония и нека вземем пример от нея:

Най-често консумираните храни от японците са рибата и морските дарове - богати на Омега-3 Мастните Киселини

Наложете си като семейна традиция например, че всяка седмица ще ядете по 1-2 пъти риба и заместете червеното месо с нея.  Други често консумирани храни са соята – тофуто и бобовите кълнове са много полезни. Пият много чай и билки, които са естествен мултивитамин и природни „лекарства”.

При техния начин на хранене се забелязва липсата на млечни храни

Истината е, че те не ги ядът или пият (има причина за това – имат непоносимост към лактоза).

Хранят се в по-малки чинии, което прави храната в тях да изглежда повече 

Оптическа илюзия, която ще ви накара да се храните с по-малко количество и да не преяждате.

За да живеете по-дълго и пълноценно на първо място трябва да промените начина си на живот, но не за седмица или месец а за постоянно!

Коментари