Черен кимион и как действа

Обновена в 15:56 на 06/01/2014 г.

черен кимионЧерният кимион е легендарно растение, идващо от Изтока. Нигела Сатива е ботаническото му название, но името му звучи екзотично и на други езици - хабату ал-барака на арабски, чйорек оту  на турски, мелансион на гръцки и ниелле на френски. И както в приказките на Шехерезада и тук има мистерии и вълшебства. Черният кимион се нарича още полска челебитка, чернушка, къзха, благословено семе.

Има широко приложение в медицината - стимулира костния мозък, което е своеобразна профилактика срещу ракови тумори. Извлекът от него лекува както настинки, така и възпаления. Има антибактериален, антивирусен и диуретичен ефект. Активира имунната система, действа тонизиращо, има и силен антиалергичен ефект.

Панацея за всичко, освен за смъртта

Растението е познато и използвано от хората още преди 8000 години. Хауърд Картър – британски археолог и египтолог, откривате на гробницата на Тутанкамон в Луксор, намира сред вещите на фараона и загадъчно черно масло. Никой от придружаващите го в екипа му не знаел какво точно е това вещество. След известни проучвания установили, че това е масло от черен кимион. Фактът, че маслото от черен кимион е било едно от нещата, с които е бил погребан фараонът, говори за изключителната му ценност в живота на египтяните от онова време. За красота и здраве.

Маслото от черен кимион е добър приятел на жените, защото усилва растежа на косата, а едновременно с това предпазва от преждевременно побеляване. Козметичните компании често го включвано в състава на кремове против бръчки. В домашни условия може и сами да прилагате маслото. Скалпът на главата се намазва, след като косата и главата са добре измити и подсушени предварително. Помага и срещу косопад и екземи.

При разстроен стомах 1 ч. л. масло от черен кимион се смесва с 1 ч. ч. кисело мляко. разбърква се добре и се консумира по два пъти на ден, докато неразположението премине.

За укрепване на имунната система при възрастни хора се препоръчва приемането на 1 чаена лъжичка масло от черен кимион 2 пъти дневно – сутрин и вечер. След него се ½ чаена чаша с хладка вода, в която е разтворена 1 с. л. пчелен мед.

Укрепващо действие имат и зърната на черния кимион. Две-три зърна се поставят в 250 мл вода и се запарват. Отварата се приема в равни количества по 2–3 пъти на ден. Действието й е подсилващо и укрепващо организма.

Олиото от черен кимион лекува и гъбички по краката.

Срещу зачервено и възпалено гърло, а също и срещу суха кашлица се приемат 3-4 стрити на прах семена от кимиона, смесени с лъжица мед и няколко капки зехтин.

източник: www.ladyzone.bg

Коментари