Гъбичните инфекции - често срещан проблем при жените

слънчеви баниЧаст от симптомите, които се наблюдават при гъбична инфекция се срещат и при бактериална вагиноза и трихомониаза. Повечето жени могат да направят разлика в състоянието, в други случаи се налага микробиологично изследване.
 
Гъбична инфекция
Гъбичките са микроорганизми, които нормално обитават влагалището. Количеството им обаче е незначително. При растеж на гъбичките се развива инфекция. Микотичните инфекции са често оплакване при жените. Въпреки че създават неприятни усещания и дискомфорт за жената, обикновено не са сериозни. 

Микотичните инфекции най-често се дължат на Candida albicans. Обикновено растежа на гъбичките се подтиска от друг микроорганизъм на естествената  микрофлора на влагалището Lactobacillus acidophilus. Под естествена микрофлора се разбира наборът от намиращите се във влагалището микроорганизми, чийто баланс осигурява здравословна среда и киселиност. Тези условия са и бариера за навлизането на патологични микроорганизми. При отслабване на защитните сили възниква дисбаланс в съотношението им, което води до нарастване на някои от тях и става причина за инфекция.
Дисбалансът в микрофлората често се дължи на лечение с антибиотици по повод друг здравословен проблем. Ето защо при прием на антибиотици се изписват и антимикотични средства, които да предотвратят растежа на гъбичките и предпазят от микотична инфекция.
Високите нива на естрогени през бременността или при хормонална терапия също създават условия за високо число на кандида.
Микотичните инфекции също така са чест проблем при диабет и инфекция с ХИВ.

Какви са симптомите?
Микотичната инфекция води до зачервяване на лигавицата и сърбеж във вагината. Възможно е да причини парене и болка при уриниране или полов контакт. Някои жени получават бяло течение, което е с плътна, бяла консистенция с вид на извара или пресечено мляко. Тези симптоми е по-вероятно да се появят през седмицата преди менструация.

Как се поставя диагноза?
По принцип жените лесно разпознават наличието на микотична инфекция по симптомите и особеностите на течението. Диагнозата категорично може да се постави след преглед при акушер-гинеколог и микробиологично изследване на влагалищен секрет. Състоянието изисква преглед и взимане на намазка дори при бременност. Извършването им не представлява опасност за бременността.

Терапия
За лечението се използват антимикотични средства, орални или локални. При положение, че симптомите са слабо изразени може да се изчака известен период от време. Понякога организмът успява да възстанови баланса на микрофлората и състоянието преминава от само себе си.
По време на бременност се избягва приемът на медикаменти. По преценка на лекаря според числото на гъбичките може да се назначи подходящо и безопасно за бременността локално средство. Специалистите предпочитат такова да бъде изписано при необходимост към края на бременността.
По време на лечението се изисква въздържане от полови контакти. Не се препоръчва използване на презервативи и диафрагми. Медикаментите за локално приложение съдържат съставки, които отслабват латексовия материал.
При много жени микотичните инфекции се повтарят. При повече от 4 инфекции на година се налага сериозна консултация с лекаря за изясняване на причините за накърнения имунитет. Налагат се изследвания, които да изключат или потвърдят опасенията за диабетно заболяване.
 
Алтернативно средство за лечение е терапия с нашият уред NEORife. Характерното тук е че организмът не се натоварва с химикали и хапчета, а чрез унищожаване на бактериите с електричество се подпомага работата на имунната система и така тялото само се справя с микроскопичните нашественици.

Как да се предпазим от инфекция с кандида?
Някои специалисти препоръчват кожата на гениталиите и влагалищната лигавица да се поддържа колкото е възможно по-суха и да се оставя да диша. Това означава: да се носи бельо от памучни тъкани, да се избягват синтетичните, найлонови тъкани, включително и чорапогащите и впитите панталони; препоръчва се да се сменя мокрия бански костюм; да се избягват вагиналните душове и спрейове, както и ароматна тоалетна хартия и дамски тампони.

Comments