Хранителните добавки за поддържане на добро здраве и подсилване на тялото

Обновена в 18:24 на 26/09/2014 г.

(8 причини поради които трябва да приемаме хранителни добавки)

Причина # 1: Недостатъчни хранителни вещества в храната ни

Ние не можем да получаваме всички основни хранителни вещества, само от храната с която се храним. Разбира се, природата произвежда всички нужни на нас храни, с които да ни осигури хранителните вещества, от които се нуждаем, но за съжаление днес храната е силно обработени, генетично модифицирана и се получава по начин, който често унищожава много от хранителното съдържание, което е и причина за нуждата на прием на хранителни добавки.

Причина # 2: Лошо храносмилане

Смята се, че половината от населението на България произвежда недостатъчно стомашна киселина, която намалява способността да се абсорбират хранителните вещества от храната и могат да увеличат възпалението, стомашните бактерии и множество други здравословни проблеми като подуване на корем, болки в стомаха и дори депресия. Между другото, една от причините за недостатъчно стомашна киселина е недостига на витамин B.

Причина # 3: Лоша подготовка на храна

Когато готвите храната неправилно, например с помощта на микровълнова фурна, вие рискувате намаляване на нейната хранителна стойност. Също така, много храни, които се използват в ресторантите за бързо хранене се обработват. Например, обработката, която превръща кафявия ориз в бял ориз намалява съдържанието на влакно от около 75 % и също намалява хранителните вещества като желязо, ниацин, тиамин, фолацин, калий и витамини Е и В6. Набавете си всички нужни витамини и минерали от онлайн магазина ни и ще ви бъдат доставени на следващия ден.

Причина # 4: Токсична среда

В едно проучване на група на околната среда върху хората, които не работят в промишлеността, учените са открили, че в кръвта на всички се съдържат блаизо 100 химични вещества, които не са съществували преди 40 години. За щастие, много от тези замърсители могат да бъдат пречистени от естествени добавки като глицин, витамин С, селен и N-ацетилцистеин.

Причина # 5: Безсъние и стрес

 Според едно изследване на Националният център за нарушения на съня симптомите на безсъние засягат между 30 и 40 процента от възрастните, и че между 10 и 15 процента от възрастните казват, че имат хронично безсъние. Безсънието има много странични ефекти върху нашето здраве, като например едно проучване установи, че тези, които спят по-малко от шест часа на нощ умират по-рано, отколкото тези, които спят по около седем часа на нощ.

Има много добавки, които могат да помогнат да си осигурите добър сън през нощта. За тези от вас, на които им е трудно да заспите поради тревожност, фосфатидилсерин може да намали кортизолът - хормон, свързан със стреса. За тези, които имат проблеми със съня, магнезиев сулфат и витамин Е могат да помогнат.

Причина # 6: Отслабване.

Когато хората пестят калории, за да отслабнат, те едновременно с това и намаляват количеството на хранителните вещества, от които се нуждаят. Това може да доведе до хранителни дефицити. Също така, когато ние губим тегло, често нуждите ни за протеин се увеличават, тъй като тялото ще започне да разчита на протеин като източник на енергия. С помощта на протеинова добавка се дава възможност на тялото да пощади загубата на телесна маса, с нея се предотвратява апетита, а също и се стабилизира глюкозата в кръвта. Освен това, в допълнение може да осигурите допълнително протеин, без добавяне и допълнителни калории от въглехидрати или мазнини именно чрез протеина като хранителна добавка. Освен протеин, ако искате да отслабнете може да си купите и Л-карнитин или Фет Бърнър.


Причина # 7: Качество на живот.

Има много хранителни вещества, които могат да подобрят качеството на живота ни. Един такъв е ресвератрол, който е съединение, открито в растенията. Ресвератролът е бил открит през 1939 г., и то гарантира здравословно развитие на растенията чрез защита на растенията от гъбички и бактерии. Сред неговите свойства при хората, са следните: повишава обмяната на веществата, повишава енергията, потиска апетита, стабилизира кръвната захар, ускорява разграждането на мазнини, подобрява инсулиновата чувствителност и въглехидратния метаболизъм, намалява възпалението, увеличава мускулната маса, подтиска естроген и предпазва лигавицата на стомаха .

Сред най-честите източници на ресвератрол са червено грозде, фъстъци, шам-фъстъци, боровинки, червени боровинки, малини, червени боровинки и черници; може да се намери и в тъмен шоколад и в червеното вино. Въпреки това е трудно да си набавите нужните дози – освен ако не пиете 1000 бутилки червено вино на ден. Това важно вещество – ресвератролът – може да бъде набавен в организма ни единствено като хранителна добавка.

Причина # 8: Спортните постижения и хранителните добавки за спортисти

Добавките помагат на спортистите да постигат физическото превъзходство над своите конкуренти. Особено ценни са аминокиселините левцин, изолевцин и валин, които са известни като разклонени аминокиселини (БЦАА-та/BCAA). За разлика от други аминокиселини, БЦАА се използват като форма на енергия от мускулните клетки и могат да бъдат използвани по време на обучението за повишаване на качеството на тренировка. ВСАА имат множество други ползи за спортисти, включително и промяна на хормоналните профили за увеличаване на мускулната маса и сила, като същевременно намаляват телесните мазнини.

След казаното до момента, вече разбрахте че освен правилната диета, за да сте здрави ще ви трябват и някои хранителни добавки. Прочетете повече, разгледайте из нашия голям магазин и си набавете здраве!

Коментари