Топ 8 най-полезни храни на света

Обновена в 11:59 на 03/09/2014 г.

Лимони

Само един лимон може да ви предостави повече от 100% от дневния ни прием на Витамин C, който помага за помага за намаляване на нивата на холестерола и спомага укрепване и здравина на костите.  Освен това, лимоните редуцират развитието и растежа на раковите клетки.

лимон

Бърз съвет:

Добавете резен лимон към зеления си чай, това ще спомогне на тялото да абсорбира антиоксидантите в чая с около 80%.

Броколи

Един средно голям стрък броколи съдържа повече от от 100% от нужния ни дневен прием на витамин К и почти 200% от препоръчителната доза на витамин C – това са два от основните витамини, които изграждат костната система. В допълнение, също като лимоните, броколите предотвратяват развитието на множество ракови заболявания.

Бърз съвет:

При приготвяне на микровълнова фурна, броколите запазват до 90% от съдържанието си на витамин C, а при варене до 66%.

черен шоколадЧерен Шоколад

Само няколко парченца от натурален черен шоколад на ден ще ви помогнат за намаляване на кръвното налягане. Какаовият прах е богат на флавоноиди и антиоксиданти, които намаляват нивата на холестерола.

Бърз съвет:

Хапвайте повече черен шоколад, защото той съдържа около 53,5 милиграма флавноиди, докато белият съдържа по-малко от 14 милиграма.

 

Картофи

Един червен картоф съдържа около 66 милиграма клетъчно-изграждащ фолат, същото количество се равнява на една  средна купа спанак или броколи. Благодарение на високото съдържание на витамин А, картофите могат да намалят до 8 пъти размера на раковите образувания в тялото.

Бърз съвет:

Консумирайте картофите охладени, защото изследвания твърдят, че така те могат да ви помогнат за изгаряне на мазнини след хранене с до 25% повече, благодарение на устойчивото нишесте, което се съдържа в тях.

Сьомга

Голям източник на омега-3 мастни киселини, които са свързани с намаляване на риска от депресия, сърдечни заболявания и рак.

Порция сьомга съдържа почти 50% от дневния ни прием на ниацин, който ни предпазва от болестта на паметта Алцхаймер.

Бърз съвет:

Ако успеете да откриете дива сьомга, задължително я купете. В сравнение с култивираната, която се продава по повечето магазини, тя съдържа 16 пъти по-голямо количество токсични полихлорирани бифенили (PCB).

Ако търсите промоции на хранителни стоки може да разгледате един от най-големите сайтове за каталози и брошури в стратата – Брошура.бг.

Орехи

Орехите съдържат най-много омега-3 мастни киселини от всички останали ядки. Омега 3 мастните киселини помагат за намаляване на холестерола и имат много други благоприятни влияния върху тялото.

Бърз съвет:

Хапвайте по шепа орехи за десерт. Антиоксидантът мелатонин, който се съдържа в орехите помага за регулиране на съня.

Авокадо

Авокадото е един от най-богатите по съдържание плодове на света. В него се съдържат лесно усвоими растителни протеини и има високо съдържание на витамин Е. Освен това авокадото помага на черния дроб да увеличи производството на глутанион, който е един от главните антиоксиданти.

Авокадото намалява и риска от рак на гърдата и подобрява функцията на мозъка.

Бърз съвет:

Добавете парченца авокадо към вашата салата, това може да увеличи усвояването на хранителните вещества, като бета-керотин от три до пет пъти повече.

чесън

Чесън

Чесънът е един от най-големите „борци“ срещу леки болести и заболявания. Алцинът, който се съдържа в него е мощен противовъзпалител и доказано помага за намаляване на холестерола и кръвното налягане.

Бърз съвет:

Употребявайте чесъна пресен, защото ако се изложи на висока температура повече от 10 минути той губи важна част от полезните си вещества.

Коментари