Девет растения подходящи за спалня

Обновена в 12:05 на 11/03/2014 г.

Много от популярните стайни растения през нощта абсорбират повече кислород, поради което не са подходящи за помещението, в което спим. Има обаче няколко, които са особено подходящи за спалнята ни. Те не само, че не поглъщат, но и отделят допълнителни количества кислород именно през нощните часове. Освен това, през останалото време пречистват въздуха от химически агенти и въглероден диоксид. Все пак не поставяйте тези цветя твърде близо до леглото, а на не по-малко от 1 - 2 метра.

Хлорофитум - неутрализира токсичните вещества (особено формалдехид), овлажнява и изчиства въздуха от микроорганизми. Четири възрастни растения могат да пречистят 70 - 80% от въздуха за 1 нощ в стая от 10 кв.м.

 

Спатифилум - поглъща замърсителите от въздуха. Нормализира влажността в стаята. Препоръчва се да се постави в спалнята за спокоен и здрав сън.

Алое - намалява количеството на токсичните вещества (абсорбира до 90% от формалдехида, който се отделя от мебели, изработени от ПДЧ). През нощта произвежда кислород и поглъща въглероден диоксид.

Каланхое - през нощта отделя кислород. Облекчава депресивни състояния.

Бегония - неутрализира вредни вещества и микроби във въздуха. Ароматът й облекчава депресия. Особено се препоръчва за спалнята и за възрастни хора, страдащи от различни заболявания.

Здравец - убива микробите, обогатява въздуха, премахва вътрешното напрежение, помага за регулиране на хормоните при жените. Особено полезен е при безсъние, но може да причини някои алергии, тъй като има силен аромат.

Сансевиера - идеалното растение за спалнята.Поддържа оптималното ниво на кислород в закрито помещение.

Кактус - колкото по-дълги са игличките му, толкова по-добре. Тези растения убиват бактериите и намаляват вредното йонизиране на въздуха, като ни предпазват от електромагнитните излъчвания. Препоръчително е да поставите растението в помещение, в което има компютър и телевизор.

Лаврово дърво - клонче от лаврово дърво в леглото на бебето е смятано за най-добрият лек за безсъние при децата. А сънят при възрастните се повлиява добре от лавандула и розмарин, които все по-често се срещат и под формата на саксийни растения.

източник: www.saveti.framar.bg

Коментари