11 начина, по който помага Магнезия

Обновена в 11:22 на 06/02/2014 г.

Магнезия е жизненоважен минерал , който служи за поддържането на нормални мускулни и нервни функции.Също играе голяма роля в поддържането на  здрава имунна система, равен сърдечен ритъм и изграждането на здрави кости. Изключително нужен е за над 300 биохимични реакции в тялото. 

Ако имате недостиг на  могат да се проявят следните признъци:  мускулни спазми, сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно, пристъпи на тревога, мигрена, остеопороза и проблеми с функциите на мозъка.  Тоест ако някой от тези симптоми се проявяват е хубаво да се замислите че може да е магнезиев недостик.(Ако изпитвате, който и да е от тези симптоми, най-добре се свържете с вашият личен или лекуващ лекър.)

Можете ли да приемете прекалено много магнезии? Да!

Интересното е, че консумацията на магнезии като хранителна дбавка не е показала никакви странични ефекти когато е превишила 400 мг дневно.  Но приема на над 400 мг при някой хора предизвиква диария, тъй като това е естествения начин на тялото да изхвърли ненужното количество от тялото.

Когато става дума за ежедневни дози, те могат да се различават при различните хора:

Възрастни мъже на възраст от 19 до 30 години – до 400 мг дневно. При жени в тази възрастова група е до 310 мг на ден.

Възрастни мъже над 31 години имат нужда от около 420 мг, докато жените на тази възраст имат нужда от около 320 мг дневно. По време на бременност и кърмене жените имат нужда от 310 до 360 мг дневно.

Има много ползи от включването на магнезий в диетата ви, Те включват предотвратяването на удар, остеопороза, регулиране на кръвното наляганем лечение на диабет, сърдечно-съдови заболявания, облекчаване на менструалните болки и много други. Магнезият може да бъде добавен от много различни продукти като плодове, зеленчуци и хранителни добавки.

Важното е да запомните, че в продуктите от конвенционалното замеделие няма толкова много хранителни и полезни вещества.

Храни с високо съдържание на Магнезии:

Цвекло, фурми, стафиди, броколо, черен боб, спанак, пълнозърнести храни, какао, слънчогледови семки, бадеми, кашу, лен и сусам.

Още ползи от магнезий:

  1. По-добър сън – Когато има недостиг на магнезий се нарушават нивата на хормона мелатонин което разваля равновесието на нашия сън. Освен това магнезия носи баланс и контрол над хормоните на стреса. А стресът и напрежението са една от най-честите прични поради, която губим своя сън.
  2. Отпуска нерваната система – Серотонина който отпуска нашата нрвна системаи е главен виновни за приповдигнатото ни настроение е зависим от Магнезия.
  3. По-големи, по-силни мусколи – Магнезия позволява на тялото да произвежда IGF-1*, който е основен фактор за растежа и здравината на мускулите. Освен това сподпомага прозиводството на ATP* , което е нещо като енергииния супермаркет на нашите клетки.
  4. По-добра гъвкавост – Магнезия разхлабва стегнатите мусколи. Без магнезий, мусколите не се отпускат правилно и това води до спазми. Магнезия е много важен за гъвкавостта тъй като липсата му позволява натрупването на млечна киселина, което води до болки и стягане.
  5. Цялостта и здравината на костите – Магнезия помага да се употреби правилно калция в тялото. В действителност има около осемнадесет основни хранителни вещества, които допринасят за здравето на костите, магнезия е една от най-важните. Също подтиска хормона произведен от паращитовидните жлези, който разгражда костите.
  6. Реминерализира зъбите – Недостигът му води до нездравословен баланс на фосфор и калции в слюнката, което вреди на зъбите.
  7. Алкализира тялото – Магнезия помага за потдържането на балансирано pH в организма.
  8. Хидратира – Магнезият е електролит от съществено значение за правилната хидратация.
  9. Спомага за облекчаването на запек – Магнезия може да се използва за почистване на червата от токсини.
  10. Ензимни функции – Ензимите са белтъчини, които стимулират всяка химическа реакция в нашето тяло. Магнезия създава много от тези ензими.
  11. Диабет -  Магнезия повишава секрецията на инсулин, което олеснява загарния метаболизъм. Без магнезий, глюкозата не е в състояние да се абсорбира от клетките. Глюкозата и инсулина започват да се натрупват в кръвта, което води до множество увреждания на тъканите, включително и разпад на нервите в очите.

Коментари