Антицелулитна диета

Обновена в 13:35 на 22/05/2013 г.

Антицелулитна диетаАнтицелулитната диета не е строго определен режим. Тя е микс от препоръки за правилно хранене, които заедно с физическата активност, трябва да бъдат превърнати в начин на живот.

Битката с целулита е тежка и продължителна. В основата й са антицелулитната диета и физическата активност. Козметичните продукти и антицелулитни процедури са допълнителни екстри, които осигуряват надмощие в неравностойния двубой.

И така, ето принципите на антицелулитната диета:

1. Сведете до минимум употребата на изкуствени хранителни оцветители, ароматизатори и добавки.-Подобни вещества се съдържат в много от съвременните храни – полуфабрикати, консерви, разтворими напитки. Вместо това, приготвяйте храната си само от пресни продукти.

2. Не прекалявайте със солта.-Тя е причина за отоците и подуванията по лицето и тялото. Ограничете консумацията на продукти като аншоа, бекон, солени сирена и кашкавали, шунка, маслини, солени закуски, скариди, пушено сирене, пушено месо и риба, сланина. Вместо сол, консумирайте силноароматни подправки като чубрица, магданоз, босилек, естрагон и други. Въпреки че натрият е необходим на организма за поддържане на водно-солевия баланс, неговият излишък предизвиква задържане на течности. Въздържайте се от продукти с високо съдържание на натрий като пушени и осолени храни, и чипс.

3. Намалете захарта.-Избягвайте консумацията на сладкиши, десерти и изкуствени заместители на захарта.

4. Пийте по 1,5 л вода дневно.-В горещо време консумацията може да се увеличи до 3 литра. Билковите чайове също са много полезни, тъй като „отмиват“ токсините.

5. Избавете се от излишни мазнини в храната си.-Желателно е да ограничите до минимум следните продукти – сладкиши, торти, масло, мас, маргарин, пържени яйца, омлети, палачинки, консервирана в масло и пържена риба, хайвер, бекон, тлъсти меса, колбаси с тлъстини, кожата на птиците, кренвирши, език, мазни сирена, сметана, пълномаслено мляко и млечни продукти.

6. Не прекалявайте с алкохола.-В малки количества ускорява кръвообращението и разширява съдовете, но е висококалоричен и бързо се превръща в мазнини. Ето защо се ограничете с 1 чаша вино (желателно червено) дневно.

7. Ограничете кафето.-В малки дози кофеинът е полезен, тъй като засилва обмяната на веществата. В големи количества обаче предизвиква свиване на кръвоносните съдове и съдейства за появата на целулит. Чаят, който също съдържа кофеин, но по-малко, а също и полезните за организма танини, може да се пие без ограничения.

8. Включете в менюто си повече пресни зеленчуци.-Особено полезни в борбата с целулита са аспержите, бамбуковите кълнове, бобовите растения, броколите, обикновеното и брюкселското зеле, карфиолът, морковите, целината, тиквичките, лукът, грахът, гъбите, червените и зелените пиперки, спанакът, тиквата и доматите. Те снабдяват организма с големи количества витамини и микроелементи.

9. Яжте плодовете отделно от основната храна.-Някои плодове са с високо съдържание на захар и приемът им трябва да се ограничи до около 200 г дневно. Такива са бананите, сушените кайсии, гроздето и мангото. Плодовете със средно съдържание на захари е желателно да се консумират до 450 г дневно. Към тази група спадат вишните и ананасът. Плодовете с ниско съдържание на захари могат да се ядат в неограничено количество. Такива са ябълките, кайсиите, боровинките, къпините, касисът, смокините, грейпфрутът, пъпешите, прасковите, крушите, малините, ягодите, сливите, мандарините и др. Добре е да пием много прясно изцеден сок от грейпфрут – доказано е, че има превантивно противоцелулитно действие и допринася за изгарянето на натрупаните в организма мазнини.

10. Спазайте принципите на разделното хранене.-Те са с доказана ефективност срещу целулита.

Отново напомням, че най-верният спътник на антицелулитната диета е физическата активност. Успех в похода срещу целулита!

източник: www.rozali.com

Коментари